A- A+
Τι πρέπει να κάνετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως σε ένα τροχαίο - Οδηγίες

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα, κάποια με σοβαρούς τραυματισμούς, κάποια με ελαφρύτερους και κάποια να οδηγούν σε θάνατο.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις είτε αν εμπλέκεσαι στο ατύχημα είτε αν βρεθείς κοντά στον χώρο του συμβάντος.

Τόσο σε επίπεδο βοήθειας προς κάποιον άνθρωπο όσο και σε επίπεδο διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν πρέπει να ξέρεις πώς να δράσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.  

Τι ορίζει ο KOK

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct, ο ΚΟΚ ορίζει μεταξύ άλλων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και αυτές ακριβώς τις οδηγίες είναι που θα πρέπει να ακολουθήσεις είτε είσαι στη θέση του υπαίτιου είτε όχι.

Ακόμα και αν είσαι απλά παρών στο συμβάν θα ήταν καλό να δράσεις με τρόπο βοηθητικό προς το θύμα αν μπορείς και κρίνεις ότι είναι απαραίτητο φυσικά.

Εκτός από τις οδηγίες του ΚΟΚ υπάρχουν και κάποιες επιπλέον ενέργειες που θα πρέπει να κάνεις σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη προκειμένου να κυλήσουν ομαλά όλες οι διαδικασίες.

ADVERTISEMENT

Οδηγίες ανάλογα με το είδος του τροχαίου

Η Hellas Direct παρουσιάζει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ανάλογα με το είδος του χροχαίου:

Συγκεκριμένα:

  • Τροχαίο με σωματική βλάβη ή θάνατο

Αν εμπλακείς σε τροχαίο με σωματική βλάβη με οποιονδήποτε τρόπο, οι οδηγίες του Άρθρου 43 του ΚΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένες και ανάλογα με την περίπτωση ορίζουν διαφορετικά πράγματα.

Αν το τροχαίο είναι θανατηφόρο ή περιλαμβάνει κάποια σωματική βλάβη, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσεις, εντός των πλαισίων του ΚΟΚ έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμπλεκόμενων αλλά και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Αρχικά, θα πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο σημείο, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσεις το ειδικό τρίγωνο.

Σε περίπτωση που εσύ ή ο άλλος οδηγός δεν είναι σε θέση να το κάνει, προφανώς κάποιος τρίτος θα το εξασφαλίσει αυτό.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσεις τις πρώτες βοήθειες στους παθόντες, αν φυσικά γνωρίζεις τη διαδικασία.

Θα πρέπει ακόμη, να καλέσεις το ΕΚΑΒ και την τροχαία και παραμένεις στον τόπο του συμβάντος μέχρι την άφιξή τους.

Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, δηλαδή αν πρέπει να απομακρυνθείς από τον τόπο του συμβάντος είτε για την περίθαλψη τραυματιών είτε για να καλέσεις την τροχαία, θα πρέπει και πάλι να δηλώσεις το συμβάν το συντομότερο δυνατό.

ADVERTISEMENT

Επίσης δεν πρέπει να αλλάξεις καθόλου τα στοιχεία του συμβάντος. Δηλαδή, δεν πρέπει να μετακινήσεις τα οχήματα και γενικά να μην πειράξεις το οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί στοιχείο για το τροχαίο.

Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας να μετακινηθούν τα οχήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να τραβήξεις φωτογραφίες πριν τη μετακίνηση έτσι ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία τόσο για την Τροχαία όσο και για την ασφαλιστική σου.

Τέλος, θα πρέπει να ειδοποιήσεις την ασφαλιστική σου, να την ενημερώσεις για το συμβάν και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσει. Το ίδιο θα πρέπει να παροτρύνεις να κάνει και ο άλλος οδηγός.

Εκτός από τις ενέργειες που αναφέραμε θα πρέπει να έχεις τις ιατρικές βεβαιώσεις σε περίπτωση νοσηλείας ή επίσκεψης σε γιατρό προκειμένου να κυλήσουν ομαλά και οι όποιες διαδικασίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες.


ADVERTISEMENT


  • Τροχαίο με εγκατάλειψη προκάλεσε σωματική βλάβη ή θάνατο

Η περίπτωση κατά την οποία κάποιος οδηγός προκαλέσει τροχαίο με σωματική βλάβη και απομακρυνθεί από τον τόπο του συμβάντος είναι ένοχος αδικήματος και οι ποινές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Οι ποινές μπορεί να είναι φυλάκιση και αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Η διάρκεια φυλάκισης και το αν θα αφαιρεθεί  η άδεια οδήγησης εξαρτώνται κάθε φορά από την περίπτωση.

Ανεξάρτητα από τα αν θα γίνει ή όχι ή αν οι ποινές είναι αυτές που πρέπει να είναι, θα ήταν καλό να εστιάσουμε στον άνθρωπο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις προτεραιότητα θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ σημαντική και δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται με νούμερα που αντιστοιχούν σε ποινές φυλάκισης, πρόστιμα ή διαγράμματα που δείχνουν τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων ανά έτος.


ADVERTISEMENT


  • Τροχαίο με μόνο υλικές ζημιές

Στην περίπτωση που εμπλακείς σε τροχαίο με μόνο υλικές ζημιές θα πρέπει:

- Να ακινητοποιήσεις το όχημά σου στον τόπο που έγινε το συμβάν. Προφανώς ορισμένες φορές δεν γίνεται να αφήσεις το όχημά σου ακριβώς στο σημείο που έγινε το συμβάν γιατί μπορεί να εμποδίζει την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση φρόντισε να τραβήξεις φωτογραφίες του συμβάντος στο ακριβές σημείο και μετά να μετακινήσεις το όχημά σου.

- Να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας προκειμένου να σιγορευτείς ότι είναι ασφαλείς όσοι βρίσκονται κοντά στο συμβάν, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσεις το τρίγωνο που ειδοποιεί τα υπόλοιπα οχήματα ότι έχει γίνει ατύχημα

- Να ειδοποιήσεις την τροχαία έτσι ώστε να γίνει καταγραφή του συμβάντος

- Να ανταλλάξετε τα στοιχεία ταυτότητας και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με τον άλλον οδηγό

- Να ειδοποιήσεις την ασφαλιστική σου και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δοθούν προκειμένου να κυλήσει η διαδικασία ομαλά και να παροτρύνεις τον εμπλεκόμενο οδηγό να καλέσει και ο ίδιος την ασφαλιστική του έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες

Στην Hellas Direct μπορείς να καλέσεις 24/7 για οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί και η ομάδα της θα σε καθοδηγήσει.

Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, η καταγραφή δεν θα πάρει πάνω από 10 λεπτά. Γίνεται μάλιστα τηλεφωνικά.

Σε άλλες ασφαλιστικές, η Φροντίδα Ατυχήματος είναι μία τρίτη εταιρία, η οποία ενημερώνεται και στέλνει κάποιον συνεργάτη στο σημείο του ατυχήματος, ώστε να καταγράψει το ατύχημα.

Σε δεύτερο χρόνο, στέλνει την καταγραφή στην ασφαλιστική.