A- A+
Τέσσερα πλέον τα apps ελληνικών τραπεζών για πληρωμές σε POS με το κινητό

Η πληρωμή σε φυσικά τερματικά POS με το κινητό του τηλέφωνο και με απευθείας χρέωση της ψηφιοποιημένης κάρτας, αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας στις συναλλαγές.

Η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών, καθιστώντας σαφές ότι το μέλλον των πληρωμών βρίσκεται στο κινητό των καταναλωτών και όχι ...στο πορτοφόλι τους.

Μέχρι στιγμής τρεις τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα σε κατόχους καρτών τους να ολοκληρώσουν συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα, πλησιάζοντας το κινητό τους στο POS, σαν να χρησιμοποιούσαν την κάρτα τους.

Μόλις ακουστεί ο χαρακτηρισιτκός ήχος, η χρέωση έχει γίνει, χωρίς να φύγει το κινητό από τα χέρια του πελάτη και χωρίς να πληκτρολογήσει PIN.

Κι αυτό διότι η ταυτοποίηση γίνεται από το κινητό και δεν έχει σημασία το ύψος της συναλλαγής, όπως ισχύει στις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα (όριο 50 ευρώ χωρίς PIN). Αυτό είναι πολύ σημαντικό από υγειονομικής απόψεως στην εποχή του κορωνοϊού.

Όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές

Μέχρι στιγμής τρεις τράπεζες διαθέτουν εφαρμογές για συναλλαγές με το κινητό τηλέφωνο στους πελάτες τους.

Alpha Bank

1. Apple Pay

Η Alpha Bank επιτρέπει ανέπαφες συναλλαγές με τις κάρτες Visa και Mastercard που εκδίδει, μέσω της υπηρεσίας Apple Pay για iPhone, Apple Watch, iPad και Mac.

Χρεώσεις μπορούν να γίνουν με την κινητή σας συσκευή, τόσο σε φυσικά τερματικά, όσο και στο ίντερνετ.

Πλεονέκτημα της υπηρεσίας είναι ότι με τη χρήση του Apple Pay συμμετέχετ κανονικά στα προγράμματα επιβράβευσης της τράπεζας και λαμβάνετε την ανταμοιβή που προβλέπεται κάθε φορά.

Προς το παρόν πάντως δεν μπορείτε να κάνετε εξαργυρώσεις πόντων στο πλαίσιο του προγράμματος Bonus.

H χρέωση γίνεται απευθείας στην κάρτα σας, χωρίς να πληκτρολογήσετε PIN, καθώς η ταυτοποίηση του κατόχου γίνεται με βιομετρικά στοιχεία από τη συσκευή Apple (face id, touch id).

2. myAlpha Wallet

Το νέο myAlpha Wallet που θα είναι σύντομα κοντά σας, είναι το ψηφιακό πορτοφόλι της Alpha Bank, το οποίο αλλάζει και γίνεται ακόμα πιο εύχρηστο.

Συγκεκριμένα, θα μπορείτε να πραγματοποιείτε τις πληρωμές σας με χρήση όλων των Alpha Bank καρτών σας σε τερματικά αποδοχής καρτών (POS), ανέπαφα, οπουδήποτε στον κόσμο.

Αναλυτικότερα, με το νέο myAlpha Wallet θα μπορείτε:

- να ολοκληρώνετε τις πληρωμές σας σε φυσικά καταστήματα ανέπαφα με το κινητό σας τηλέφωνο χωρίς να πρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας

- να προσθέτετε όλες τις Alpha Bank κάρτες σας, Visa ή Mastercard, αλλά και να χρησιμοποιείτε, ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε σας εξυπηρετεί

- να συνδέεστε και να παραμένετε συνδεδεμένος με τους e-Banking κωδικούς σας για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία


ADVERTISEMENT

Eurobank Wallet - Android

Ο λόγος γίνεται για το ψηφιακό πορτοφόλι Eurobank Wallet, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών χωρίς χρήση κάρτας στη φυσική μορφή της.

Για να κάνετε ανέπαφες συναλλαγές με το κινητό σας με το Eurobank Wallet, πρέπει να έχετε κινητό Android 5+.

Ενεργοποιήστε την υπηρεσία μέσα από το Eurobank Mobile App και κάντε αγορές ανέπαφα σε POS με το κινητό σας εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.  

 Κρατάτε το κινητό σας σε μικρή απόσταση από το POS. Με το 4-ψήφιο PIN του Mobile App ή δακτυλικό αποτύπωμα κάνετε την ταυτοποίηση.

Μπορείτε να κάνετε έως και 10 συναλλαγές διαδοχικά χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Για να κάνετε κι άλλη ανέπαφη συναλλαγή στη συνέχεια, πρέπει να συνδεθείτε με το κινητό σας στο διαδίκτυο.

Στις αγορές σας με το Eurobank Wallet συμμετέχετε κανονικά στο πρόγραμμα επιβράβευσης Επιστροφή. Δηλαδή συλλέγετε και εξαργυρώνετε ευρώ Επισστροφή, όπως και όταν πληρώνετε με τη φυσική σας κάρτα.


ibank pay - Εθνική Τράπεζα

Διαφορετικής φιλοσοφίας είναι η εφαρμογή i-bank pay της Εθνικής Τράπεζας. Κι αυτό διότι πρώτον επιτρέπει πληρωμές με τη χρήση κινητού μόνο σε επαγγελματίες επιχειρήσεις που είναι πελάτες της τράπεζας.

Δεύτερον, η χρέωση του ποσού γίνεται είτε απευθείας στον καταθετικό λογαριασμό του πελάτη ή με προπληρωμένη κάρτα.

Και τρίτον, η εφαρμογή παίζει τόσο σε κινητά Android, όσο και σε Apple.

Ειδικότερα, με το i-bank Pay μπορείς να πληρώσεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε περισσότερα από 120.000 σημεία που φέρουν το σήμα i-bank POS ή i-bank Pay, χωρίς μετρητά ή κάρτες.

Η πληρωμή πραγματοποιείται «σκανάροντας» το απόκομμα QR code που εκτυπώνεται από την i-bank POS συσκευή του εμπόρου/επαγγελματία.

Απλά, επιλέγεις το εικονίδιο πληρωμή QR code, πλησιάζεις το κινητό σου στη συσκευή i-bank POS και σκανάρεις τον κωδικό.

Εναλλακτικά, μπορείς να πληρώσεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανέπαφα, πλησιάζοντας το κινητό σου στο κινητό ή tablet του επαγγελματία ή στην ειδική συσκευή i-bank Connector του εμπόρου.

Απλά, επιλέγεις το εικονίδιο «Πληρωμή Contactless» και πλησιάζεις το κινητό σου στο κινητό του εμπόρου ή την ειδική συσκευή, έχοντας ενεργοποιημένο το Bluetooth, μέχρι να ενημερωθεί η εφαρμογή με το ποσό πληρωμής και αυτό να εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού σου.

Μπορείς να συνδεθείς στην εφαρμογή i-bank Pay με τον κωδικό χρήστη και το μυστικό κωδικό της υπηρεσίας i-bank Internet Banking και στη συνέχεια να επιλέξεις τον καταθετικό λογαριασμό ή την Prepaid κάρτα που θα συνδέσεις με την εφαρμογή.