A- A+
Τέλος τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου από τον άλλο μήνα - Οι ευκαιρίες σήμερα

Στην κατάργηση των προγραμμάτων εγγυημένου κεφαλαίου θα προχωρήσουν σε λίγες εβδομάδες οι τράπεζες, καθώς πλέον δεν είναι συμφέρει η διάθεσή τους.

Κι αυτό διότι με τα αρνητικά επιτόκια στις αγορές διεθνώς δεν είναι δυνατή η παροχή προστασίας στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Ως εκ τούτου, οι καταθέτες έχουν μία τελευταία ευκαιρία μέσα στο Δεκέμβριο να κλείσουν τα χρήματά τους έστω και για ένα τρίηνο - τετράμηνο και να διεκδικήσουν μία υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Γιατί συμφέρουν

Τα προϊόντα αυτά είναι συμφέροντα σε αυτή στη συγκυρία για τους ακόλουθους λόγους:

- Το ρίσκο είναι το ίδιο σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς δεν τίθεται θέμα απώλειας του αρχικού κεφαλαίου

- Προσφέρουν μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση που μπορεί να φτάσει έως και το 0,20%, όσο δηλαδή περίπου προσφέρουν και οι προθεσμιακές καταθέσεις

- Δίνουν τη δυνατότητα, εφόσον οι συνδεδεμένοι δείκτες κινηθούν με βάση τους όρους κάθε προγράμματος, επίτευξης υψηλών αποδόσεων, που μπορεί να φτάσουν ως το 10%

Τα διαθέσιμα προγράμματα

Αυτήν την εβδομάδα τουλάχιστον διατίθενται τα ακόλουθα προγράμματα:

* Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το πρόγραμμα «EUR/USD ΑΝΟΔΟΥ, που προσφέρει προστασία στο αρχικό κεφάλαιο, εγγυημένη ελάχιστη απόδοση στο τρίμηνο 0,05% και προοπτική για έξτρα 0,95%, εάν επαληθευτεί η συνθήκη αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Η διάρκεια της επένδυσης είναι οι 4 μήνες, ενώ το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι οι 10.000 ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώνεται ως εξής:

- Ελάχιστη ετησιοποιημένη απόδοση 0,05% που καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση

- Έξτρα απόδοση 0,95% που καταβάλλεται εάν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 0,019 σε σχέση με την αρχική παρατήρηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου

Δηλαδή στο καλύτερο σενάριο η ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώνεται σε 1%, πολύ πάνω από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το προϊόν θα διατίθεται από τα καταστήματα της τράπεζας έως την Παρασκευή 6/12.


* Η Eurobank θα προσφέρει έως το τέλος του έτους το προϊόν «3M Affluent Stay in Range», διάρκειας 3 μηνών, με ελάχιστο ύψος επένδυσης τις 30.000 ευρώ.

Η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση διαμορφώνεται σε 0,20%.

Ειδικότερα:

- Απόδοση 0,50% αν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου παραμείνει εντός ενός εύρους μεταξύ -0,04 έως +0,04 κατά τη διάρκεια του τριμήνου

- Απόδοση 0,20% σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση

Πρόκειται για την υψηλότερη ελάχιστη εγγυημένη απόδοση που προσφέρεται αυτήν τη στιγμή στην αγορά.


* Η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει έως και τις 9 Δεκεμβρίου μεταξύ άλλων τα ακόλουθα προϊόντα της σειράς ΚΕΦΑΛΑΙΑΟ PLUS:

- Το «EUR/USD Discrete Range+II» προσφέρει 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο, αλλά δεν έχει  ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 0,10%.

Ανάλογα με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου η απόδοση μπορεί να φτάσει το 1%.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ισοτιμία να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του τριιμήνου εντός ενός εύρους τιμών από -1,75% έως +1,75% σε σχέση με την αρχική παρατήρηση

Η διάρκειά του είναι 3 μήνες και το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι οι 10.000 ευρώ.

- Το «FTSE/ATHEX EXCEL+» με διάρκεια 12 μήνες και το ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 30.000 ευρώ.

Η τελική απόδοση για τον επενδυτή εξαρτάται από την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap του ΧΑ.

Αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

- Αν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χρόνου στο κλείσιμο της ημέρας ο δείκτης εμφανίσει αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την αρχική τιμή, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 1%.

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι μειωμένη σε σχέση με την αρχική, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,15%

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική, τότε θα λάβει απόδοση ίση με την άνοδο του δείκτη

Άρα στο καλύτερο σενάριο η απόδοση διαμορφώνεται στο 10% και στο χειρότερο στο 0,15%


* H Alpha Bank θα διαθέτει έως και τις 13 Δεκεμβρίου δύο εκδόσεις συνδεδεμένες με την πορεία ευρώ - δολαρίου, με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για τα Extra Profit EUR Up και DOWN, διάρκειας 3 μηνών, που εκτός από την εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο, προσφέρει ελάχιστη σίγουρη απόδοση 0,20%.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της απόδοσης έως και κατά 1,30%, αν η πρόβλεψή σας για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου είναι σωστή.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτής ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξει (UP ή DOWN) μπορεί να ποντάρει σε ένα από τα δύο ακόλουθα σενάρια:

- Στην άνοδο της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου κατά περισσότερο από 0,03 (ανατίμηση ευρώ)

- Στην πτώση ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου κατά περισσότερο από 0,03 (ανατίμηση δολαρίου)

Σε κάθε περίπτωση ο επενδυτής θα λάβει στη λήξη του προϊόντος το κεφάλαιό του πλέον τόκους υπολογισμένους με ετησιοποιημένο επιτόκιο 0,20%.

Το ίδιο επιτόκιο δηλαδή ή κάτι λιγότερο από αυτό που θα έπαιρνε εάν έβαζε τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Αν όμως επαληθευτεί η πρόβλεψή του για την πορεία της ιστοτιμίας, θα κερδίσει επιπλέον 1,30%. Δηλαδή η συνολική απόδοση θα φτάσει το 1,50%.