A- A+
Τέλος στη χαρτούρα των δικαιολογητικών που ζητούν οι τράπεζες βάζει η κυβέρνηση

Στη δημιουργία Μητρώου Πολιτών, στο οποίο εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες, θα έχουν πρόσβαση και οι τράπεζες, προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η νέα βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών, όπως διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο και e-mail.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι προσβάσιμα τόσο από δημόσιους υπαλλήλους, όσο και από τις τράπεζες, κατ΄ όπιν εξουσιοδότησης από τον πελάτη τους.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται η προσκόμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαφόρων εγγράφων που ζητούν οι τράπεζες και η επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνεται από τις ίδιες.

Από την άλλη πλευρά, ενώ σήμερα δηλώναμε σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου την αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας, του τηλεφώνου ή του e-mail μας, πλέον θα το κάνουμε μόνο στο Μητρώο Επικοινωνίας και όλοι οι δημόσιοι φορείς θα αντλούν από αυτό όποια πληροφορία χρειάζονται, όποτε είναι απαραίτητο.

Online επικαιροποίηση στοιχείων

Σημειώνεται πάντως πως οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους μέσω e-banking.

Αναλυτικότερα, οι τράπεζες για την ταυτοποίησή σας, ζητούν τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Για την ταυτοποίησή σας

Προσκομίστε την αστυνομική ταυτότητά σας, το διαβατήριό σας, εφόσον είναι σε ισχύ, ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης:

  • Για το εισόδημα και τα φορολογικά στοιχεία σας

Προσκομίστε μας εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (τελευταίο) ή άλλο έγγραφο που πιστοποιεί το εισόδημά σας:

  • Για τη μόνιμη κατοικία και το τηλέφωνό σας

Προσκομίστε πρόσφατο λογαριασμό τηλεφωνίας στο όνομά σας ή άλλα έγγραφα που πιστοποιούν τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σας:

  • Για το επάγγελμά σας

Προσκομίστε μας δικαιολογητικά για το επάγγελμα, το τηλέφωνο και την επαγγελματική διεύθυνσή σας, ανάλογα με την ιδιότητά σας:

Η online διαδικασία

Πλέον, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα προσκόμισης των παραπάνω στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του e-banking σας.

Εκτός από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, πλέον δυνατή είναι η online υποβολή όλων των δικαιολογητικών, με εξαίρεση την ταυτότητα ή το διαβατήριο και από τη Eurobank.

Η υποβολή γίνεται και στις δύο περιπτώσεις μέσω του e-banking. Σκανάρετε τα έγγραφα ακόμη και με το κινητό σας και τα ανεβάζετε στο σύστημα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανεβάσετε pdf με τα αποδεικτικά στοιχεία που σας έχει στείλει πχ. η εταιρεία κοινής ωφέλειας, ο εργοδότης σας, το Ταμείο σας ή η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.