A- A+
Τέλος στα σενάρια οριζόντιου «κουρέματος» των δανείων που έχουν δοθεί σε νοικοκυριά
Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Οικονομικών για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί οριζόντιου «κουρέματος» όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στα νοικοκυριά, αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση 750.000 δανείων ιδιωτών.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις θα συνεχιστούν με βάση την κατάσταση των νοικοκυριών και της αγοράς, «αλλά όχι με οριζόντια λύση γιατί θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».

Με τον τρόπο αυτό απέκλεισε τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί σχεδίου «κουρέματος» του συνόλου των δανείων του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το εάν είναι ενήμερα ή όχι.

Τρεις δρόμοι ρύθμισης

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, οι ρυθμίσεις των δανείων των ιδιωτών κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

- Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δανεισθεί από το Ταμείο Παρακρατικών έχουν πλέον μειωμένη παρακράτηση.

- Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «όχι μόνο ασκούμε πίεση αλλά και συνεργαζόμαστε για έναν μηχανισμό που λειτουργεί σε συνέργεια με την ΕΕΤ σε εβδομαδιαία βάση».

- Τέλος, υπάρχουν δικαστικοί μηχανισμοί, αναφερόμενος στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «αν κάποιος έχει πρόβλημα υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί να το θέσει για να τον προστατέψουμε χωρίς δικαστήρια και έξοδα».

Στην κορυφή τα καταναλωτικά

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «οι ίδιες οι τράπεζες κατά συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να λαμβάνουν για τις αποφάσεις την έγκριση επιτρόπου του ελληνικού δημοσίου σε 2 ζητήματα: σχεδίων ανασυγκρότησης και παροχής ρευστότητας».

Μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί 750.000 δάνεια. Από αυτά: τα 400.000 είναι καταναλωτικά, τα 200.000 στεγαστικά και τα 100.000 επιχειρηματικά.

Τέλος, σημείωσε ότι η τράπεζα είναι περιουσιακό στοιχείο του έθνους, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αντλήσουμε πόρους που επενδύουμε και να τις στρέψουμε προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων».

Διαβάστε επίσης

* Η αλήθεια για το «κούρεμα» των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων