A- A+
Τέλος οι πινακίδες IX για όσους τις έχουν κατατεθειμένες στην εφορία πάνω από 18 μήνες
Στην καταστροφή των πινακίδων που συμπληρώνουν 18 συνεχείς μήνες ...παρουσίας στα ράφια τους, θα προχωρούν από εδώ και στο εξής οι κατά τόπους εφορίες.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, επιβάλλεται η καταστροφή και ανακύκλωση, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 18 συνεχόμενους μήνες.

Η διάταξη ισχύει και αναδρομικά για όλα τα οχήματα με πινακίδες ήδη κατατεθειμένες στις Δ.Ο.Υ. δηλαδή την 30η Μαρτίου 2018.

Όσες από αυτές έχουν κατατεθεί πριν από 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα καταστραφούν άμεσα. Και όσες θα συμπληρώνουν από εδώ και στο εξής το 18μηνο.

Η επανέκδοση

Όσοι λοιπόν δουν τις πινακίδες να ...καταστρέφονται, για να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημά τους, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για έκδοση καινούργιας πινακίδας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν και το σχετικό παράβολο του Δημοσίου, που ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καταθέτοντας την σχετική βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, αλλά καταβάλλοντας και το παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

Ποιοι γλυτώνουν το κόστος

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 ευρώ, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Σημειώνεται πως μία λύση για να μην καταστραφούν οι πινακίδες, είναι μία φορά ανά 18μηνο ο ιδιοκτήτης του ΙΧ να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, έστω και για 1 μήνα.

Δείτε πληροφορίες εδώ: * Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και το 2018 - Πόσο παραπάνω κοστίζουν