A- A+
Τέλος χρόνου για δηλώσεις εισοδήματος και Ε9 χωρίς πρόστιμα - Οι δόσεις

Εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και των δηλώσεων Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα 24ωρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς πρόστιμα.

Αναλυτικότερα:

- Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνουν έως την Παρασκευή 10/9

- Οι δηλώσεις Ε9, εφόσον υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων την 1/1/2021, θα πρέπει να υποβληθούν έως την Τετάρτη 8/9

Σημειώνεται ότι υπάρχει πληθώρα αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις εισοδήματος, καθώς ακόμη περί τις 700.000 φορολογούμενους δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μία ολιγοήμερη παράταση το πολύ μίας εβδομάδας για τη διευκόλυνση λογιστών και φορολογούμενων.

Οι δόσεις που θα πληρωθούν

Από εκεί και πέρα, από τις 17/9 ξεκινά ο γολγοθάς πληρωμής των δόσεων για όσους δεν έχουν ακόμη πληρώσει καμία.

Η μόνη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως και την 29η Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα των δόσεων έχει ως εξής:

ADVERTISEMENT

Ευκολίες πληρωμής

Όσοι θέλουν να σπάσουν τους φόρους σε περισσότερες δόσεις, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής:

1. Εξόφληση με πιστωτική κάρτα: Πληρωμή όλου του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Εναλλακτικά, είναι δυνατή η εξόφληση κάθε μίας εκ των δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος, η εφάπαξ καταβολή με χρήση πιστωτικής κάρτας έως τις 17/9, δίνει έκπτωση 3%.

2. Πάγια ρύθμιση: Μπορεί να αποπλωρώσετε τους παραπάνω φόρους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων, προτού καταστούν οι δόσεις ληξιπρόθεσμες.

Στην αποπληρωμή σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% και σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις σε 6,82% ετησίως.