A- A+
Τελειώνει ο ΑΦΜ μέσα στο καλοκαίρι - Έρχεται ο νέος προσωπικός αριθμός για συναλλαγές με το Δημόσιο

Μέσα στο καλοκαίρι θα μετονομαστεί σε Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ) ο ΑΦΜ, ο οποίος θα χρησιμοποείται όταν προσαρμστούν όλα τα συστήματα σε κάθε επαφή με το Δημόσιο.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή σε κάθε επαφή μας με δημόσια υπηρεσία δεν θα χρειαζόμαστε ούτε τον αριθμό της ταυτότητας ούτε τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ μας, αλλά το νέο ΠΑ.

Ο ΠΑ αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και δεν μεταβάλλεται.

Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Επίσκεψη σε ΚΕΠ μέσω βίντεο

Μία άλλη σημαντική μεταρρύθμιση, για την οποία μίλησε την περασμένη Τετάρτη 3/6 σε διαδικτυακή εκδήλωση της διαΝΕΟσις ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των ΚΕΠ.

Για πρώτη φορά μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και τα 8 πιστοποιητικά που χρειάζονται για την οικογενειακή κατάσταση σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπολογίζεται ότι θα αποφευχθούν ως και 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα ΚΕΠ ετησίως.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι σχετικοί με το Υπουργείο υφιστάμενοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια (Διαύγεια, νόμοι για Τηλεπικοινωνίες, για Δεδομένα, κλπ.), όπως και νέες ευρωπαϊκές οδηγίες (Κώδικας Τηλεπικοινωνιών, Μεικτά Δεδομένα, κλπ.) θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, η επικοινωνία με τα ΚΕΠ θα γίνεται πλέον και ψηφιακά, υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε αυτά.