A- A+
Τελικά κανείς δε θέλει το ΤΤ; Τα παιχνίδια διεκδίκησης της άλλοτε πολύφερνης νύφης (upd)
Ένα παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ των διοικήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, καθώς έχει εισέλθει στην τελική ευθεία η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η μέχρι πριν από λίγα χρόνια «πολύφερνη νύφη» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος λόγω της υψηλής καταθετικής της βάσης και της χαμηλής έκθεσης στην ελληνική οικονομία λόγω των μικρών δανειακών υποολοίπων, έχει χάσει τη «λάμψη» της.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς δε θα συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης του ΤΤ, καθώς δεν υπέβαλε την Παρασκευή σχετικό αίτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι δεν είναι μόνο η μείωση των καταθέσεων που έχει μειώσει την ελκυστικότητα της κρατικής τράπεζας

Τα βάρη του ΤΤ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την άνευ προηγουμένου ύφεση που πλήττει την οικονομία, είναι σημαντικά ώστε να προστεθεί σε αυτά άλλο ένα: μία πρώην κρατική τράπεζα, με λειτουργίες και νοοτροπία δημοσίου.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, πλέον ο πρωταρχικός λόγος για να μπει μία τράπεζα στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΤΤ, είναι για να μην καταλήξει στους αντιπάλους της, δίνοντάς τους προβάδισμα στη διαδικασία ανασυγκρότησης του κλάδου.

Δηλαδή να προτιμήσει να αποκτήσει το ΤΤ, παρά τα βάρη που το συνοδεύουν, ώστε να μην βρεθεί στα χέρια άλλης τράπεζας.

Οι διαδικασίες πώλησης

Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, οι ενδιαφερόμενοι (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής) θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προτάσεις εξαγοράς του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα προκύψει μετά τη διάσπασή του, έως την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

Οι τραπεζίτες θα ήθελαν η όλη διαδικασία να πάει αρκετούς μήνες πίσω, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν σε πρώτη φάση τα του οίκου τους (λειτουργικές συγχωνεύσεις) και εν συνεχεία να κινηθούν για την απόκτηση του ΤΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση για μετάθεση της σχετικής διαδικασίας για αργότερα μέσα στο 2013, ώστε να κερδίσουν χρόνο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το ΤΤ θα διασπαστεί σε «καλό» και «κακό», θα ανακεφαλαιοποιηθεί το υγιές τμήμα του, το οποίο θα παραμείνει αυτόνομο μέχρι να πουληθεί, με μοναδικό μέτοχο το ΤΧΣ, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Proton Bank, .