A- A+
Τα ψιλά γράμματα στη διαδικασία άρσης της ακινησίας ενός οχήματος - Τι να προσέξετε

Την αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους, προβλέπει η νομοθεσία.

Ο λόγος γίνεται για ΙΧ, αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες, τα οποία είτε έχουν τεθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε εκούσια ακινησία, είτε βρίσκονται για άλλους λόγους σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας.

Σημειώνεται ότι τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής myCAR της ΑΑΔΕ.

Οι όροι της επανακυκλοφορίας

Η άρση της ακινησίας γίνεται άπαξ εντός του έτους 2021, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.

Άρα, για την άρση ακινησίας πρέπει να πληρωθούν τα ακόλουθα τέλη, ανάλογα με τη χρονική διάκεια επανακυκλοφορίας του οχήματος:

  • 1 μηνός: 1/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας
  • 2 μηνών: 2/12 των τελών
  • 3 μηνών: 3/12
  • 4 μηνών: 4/12
  • 5 μηνών: 5/12
  • 6 μηνών: 6/12
  • 7 μηνών: 7/12

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Δηλαδή αν κάνετε αρση ακινησίας το τελευταίο δεκαήμερο αυτού του μήνα, θα πρέπει να πληρώσετε τέλη και για το Μάιο.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέξετε

Προσοχή όμως! μετά την επανακυκλοφορία του οχήματος και εφόσον η λήξη της είναι νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, δεν μπορεί να γίνει νέο αίτημα άρσης της ακινητσίας.

Μόνη περίπτωση, για την εκ νέου άρση της ακινησίας είναι εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει αναλογικά ήδη καταβληθεί.

Εξάλλου, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να το θέσει εκ νέου σε ηλεκτρονική ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Αν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την επόμενη εργάσιμη, για τη Φορολογική Διοίκηση.

ADVERTISEMENT

Σημαντικές διευκρινίσεις

Εάν η λήξη της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος συμπίπτει με το τέλος του 2021 και έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, δεν υφίσταται υποχρέωση για την εκ νέου θέση του οχήματος σε ακινησία.

Στην περίπτωση όμως που δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα και ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος δεν θέσει το όχημα εμπρόθεσμα σε ακινησία, τότε για το 2021 επιβάλλεται το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο μη θέσης σε ακινησία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η εκπρόθεσμη θέση σε ακινησία ή μη θέση σε ακινησία, επισύρει αυτοτελές πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων αυτών.

Διευκρινίζεται ότι, εφόσον καταβληθεί το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης θέσης ή μη θέσης σε ακινησία για το έτος 2021, ο φορολογούμενος:

- Δεν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021

- Δεν έχει υποχρέωση εκ νέου θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα