A- A+
Τελευταίες κι αν χρειαστεί θα βγουν πρώτες κατοικίες στο «σφυρί» από τις τράπεζες
Σε εφαρμογή τίθεται στα τέλη του επόμενου μήνα το καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες. Ποιοι θα μπουν στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με τα σχέδια των τραπεζών, περίπου το 10% της μείωσης των κόκκινων δανείων, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τις πωλήσεις πάσης φύσεως εξασφαλίσεων που είναι συνδεδεμένες με τα κόκκινα δάνεια.

Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των εγγυήσεων αφορά ακίνητα, εμπορικά και κατοικίες.

Τελευταία η πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει να πουλήσουν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πρώτη φάση όλα τα ακίνητα, εκτός από αυτά που αφορούν πρώτη κατοικία.

Δηλαδή καταστήματα, γραφεία, εξοχικά και οικόπεδα θα μπουν πρώτα στη λίστα των ακινήτων που θα βγουν σε αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Αυτό σημαίνει ότι για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χρηματοδοτήσει την πρώτη κατοικία των οφειλετών, η στάση των τραπεζών θα είναι πιο ελαστική.

Δε θα αφήσουν πάντως τους δανειολήπτες ήσυχους. Αντιθέτως, θα τους πιέσουν να συμφωνήσουν σε μία βιώσιμη ρύθμιση των δανείων τους, βάση των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Εάν μπορούν να πληρώνουν τις μειωμένες δόσεις και ...κρύβονται, τότε θα ακολουθεί ο πλειστηριασμός, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν προς πώληση με την ίδια διαδικασία ακίνητα μεγάλης αξίας που ανήκουν σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Οι τρεις εναλλακτικές

Στην τελευταία περίπτωση, θα δίνονται οι ακόλουθες εναλλακτικές:

- Ανταλλαγή του ακινήτου με μικρότερο με ταυτόχρονο κούρεμα της οφειλής στο ύψος της εμπορικής αξίας της νέας κατοικίας

- Απαλλαγή από το χρέος με την παράδοση του ακινήτου

- Αγορά του ακινήτου από την τράπεζα και διαμονή σε αυτό του δανειολήπτη με ενοίκιο

Σε γενικές γραμμές στόχο των τραπεζών είναι να μην «πειραχτεί» η πρώτη κατοικία.

Εάν όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν, ως προς τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν τεθεί, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επιβάλλει και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.