A- A+
Τελευταία ημέρα για την εξόφληση των τελών ΙΧ χωρίς πρόστιμο - Οδηγός πληρωμών
Λίγες ώρες έμειναν για την έγκαιρη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016, καθώς λήγει την Παρασκευή 8/1 η νέα προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόστιμο για όσους δεν πληρώσουν τα τέλη ανέρχεται στο 100%, δηλαδή η επιβάρυνση διπλασιάζεται.

Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να πληρωθούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών με μετρητά, χρέωση λογαριασμού ή πιστωτική κάρτα, αλλά και στο δίκτυο των ΕΛΤΑ.

Οι τρόποι πληρωμής

Για όσους ωστόσο δε θέλουν να περιμένουν στις ουρές, οι τράπεζες διαθέτουν εναλλακτικά δίκτυα διενέργειας συναλλαγών, χωρίς κόστος. Πρόκειται για τα ακόλουθα κανάλια:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο τους μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking.

Επιπλέον, στις περισσότερες τράπεζες είναι δυνατή η χρήση της πιστωτικής κάρτας για πληρωμή σε άτοκες δόσεις.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού, δίνοντας απλώς τα στοιχεία της συνδεδεμένης χρεωστικής κάρτας ή με χρέωση μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική simplepay, Πειραιώς: easypay, Eurobank: livepay).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (απευθείας ή μέσω χρεωστικής κάρτας) ή πιστωτικής κάρτας.

Στις πληρωμές δημοσίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο κάρτες εκδόσεως της τράπεζας που λειτουργεί το portal.

4) Πληρωμή και στα ΑΤΜ

Οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις πληρωμές των βασικότερων βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου και στα ΑΤΜ.

Οι άτοκες δόσεις

Οι τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή θα δέχονται πληρωμές με άτοκες δόσεις για όσους έχουν πιστωτική κάρτα με επαρκή διαθέσιμο όριο.

Η επικαιροποίηση των συστημάτων τους με τη νέα προθεσμία πληρωμής ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το πρωί και πλέον είναι έτοιμες για πληρωμές.

Για όσους θέλουν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα, παραμένει ενεργή η υπηρεσία άτοκων δόσεων, ο αριθμός των οποίων διαμορφώνεται ως εξής:

  • 12 για κατόχους καρτών εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας
  • 9 για κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank
  • 6 για κατόχους καρτών εκδόσεως EUROBANK