A- A+
Τελευταία ευκαιρία για δωρεάν τέλη ΙΧ δύο μηνών - Πώς γίνεται - Προθεσμία έως 26/2

Εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του 2021, με το ΥΠΟΙΚ να ξεκαθαρίζει πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη την πληρωμή τους, έχουν δύο επιλογές:

Πρώτον, να εξοφλήσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα τέλη κυκλοφορίας κανονικά και να αποφύγουν το πρόστιμο εμπρόθεσμης πληρωμής που ισούται με 100% επί τους ύψους τους

Δεύτερον, να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες τους, κλειδώνοντας σε κάθε περίπτωση έκπτωση ίση με τα τέλη 2 μηνών

Η κατάθεση των πινακίδων και η δήλωση επανακυκλοφορίας γίνονται πλέον μέσω taxis από την πλατφόρμα mycar. Δείτε εδώ οδηγίες

Πώς κερδίζετε το δώρο

Στην περίπτωση της κατάθεσης των πινακίδων, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να επανακυκλοφορήσουν το όχημά τους, όταν δοθεί η σχετική δυνατότητα.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει αυτό, αλλά είναι πολύ πιθανό το σενάριο το σχετικό σύστημα να ανοίξει από τον Ιούνιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από τις 27 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαίου να μην κυκλοφορούν το όχημά τους.

Με τον τρόπο αυτό όμως θα πληρώσουν για τα τέλη που αντιστοιχούν στους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση πέραν του διαστήματος της ακινησίας του οχήματος δεν θα χρεωθούν για τους δύο πρώτους μήνες του 2021.

Οι προθεσμίες μέσω e-banking

Κάθε τράπεζα έχει το δικό της ωράριο ως προς τις συναλλαγές που γίνονται στο e-banking.

Για να εξασφαλίσετε ότι οι πληρωμές σας είναι εμπρόθεσμες θα πρέπει να εκτελεστούν το αργότερο την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και έως τις:

  • Alpha Bank: 10 το βράδυ
  • Eurobank: 5 το απόγευμα
  • Εθνική Τράπεζα: 12 το βράδυ
  • Τράπεζα Πειραιώς: 6 το απόγευμα

ADVERTISEMENT

Πληρωμή σε άτοκες δόσεις

Σημειώνεται ότι όσοι διαθέτουν πιστωτικές κάρτες με επαρκή διαθέσιμο υπόλοιπο, μπορούν να εξοφλήσουν το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας σε δόσεις.

Και εφέτος όλες οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόδλησης των τελών σε 2 έως και 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την επιλογή σας.

Η αποπληρωμή σε δόσεις γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking κάθε τράπεζας, χρησιμοποιώντας είτε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ή τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Πρόστιμα από 10.000 ευρώ

Σημειώνεται πως αν κάποιος δεν κάνει δήλωση ακινησίας και δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, το Taxis θα τον εντοπίσει και θα πρέπει να τα πληρώσει διπλά.

Από την άλλη, αν κάποιος κάνει δήλωση ακινησίας και πιαστεί να κυκλοφορεί το όχημά του, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Συγκεκριμένα, θα φτάνουν τις 10.000 ευρώ και επιπλέον ο ιδιοκτήτης θα υποχρεώνεται σε καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του ΙΧ χάνει το δίπλωμά του για 3 χρόνια.

Εξάλλου, όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες, θα πρέπει να τις αφαιρέσουν από το όχημα και να δηλώσουν που θα βρίσκεται παρκαρισμένο.