A- A+
Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμο - Στις 29/10 δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ

Δύο εβδομάδες περιθώριο έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να κάνουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στο Ε9.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν κάνει στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 από το 2010 έως και σήμερα, χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ που έχει ανασταλεί.

Η τελική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων, ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, είναι η καταληκτική ημέρα πληρωμής των δύο δόσεών του, ήτοι η Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία

Οι τροποποιητικές δηλώσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ και την έκδοση νέου εκκαθαριστικού υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» της ΑΑΔΕ.

Μετά  την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση ή μείωση του οφειλόμενου φόρου έως 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα στο προσωπικό του λογαριασμό στο “myAADE”.

Με αυτό θα καλείται να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

ADVERTISEMENT

Μεταφορά σωστών τμ στα επόμενα έτη

Ο φορολογούμενος που έχει λάθη ή παραλείψεις στο Ε9, καλέιται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση.

Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών για την περίοδο μετά το 2010, οι όποιες αλλαγές στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης θα μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στα Ε9 των επόμενων ετών.

Έτσι, θα μεταβληθεί η εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης, σε όλα τα χρόνια έως σήμερα, ακόμη και στην περιουσιακή κατάσταση του 2021, βάση της οποίας εκκαθαρίζεται ο εφετινός φόρος.

Εάν οι διορθώσεις αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στην εφαρμογή έτος που πρέπει να γίνει η τροποποίηση.