A- A+
Telegraph: Αυτά θα πάθει η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ τη Μ. Πέμπτη
Τους κινδύνους για την Ελλάδα στην περίπτωση που δεν πληρώσει την ερχόμενη Πέμπτη τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ επισημαίνει σε ανάλυσή της η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, μπορεί η μη πληρωμή να μην συνιστά πιστωτικό γεγονός, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ωστόσο ο κίνδυνος η χώρα να βιώσει μία χρηματοπιστωτική κρίση θα εκτιναχτεί στα ύψη.

Αβέβαιη διαδικασία

Αν και η ακριβής διαδικασία είναι αβέβαιη, αναφέρει η εφημερίδα, η είσοδος σε μία παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να είχε σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ορίζουν ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θα συνιστούμε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.

Αθέτηση προς όλους

«Ένα τέτοιο σενάριο θα διακινδύνευε ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του η ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» αναφέρουν αναλυτές της Bank of America - Merrill Lynch.

Σε περίπτωση που το EFSF προχωρήσει σε τέτοια αποφασιστική κίνηση, αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ενεργοποιήσει μία σειρά από ρήτρες αθέτησης πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτές οι ρήτρες αναφέρουν ότι μία αθέτηση πληρωμής προς έναν φορέα-πιστωτή ισχύει για όλους.

Η πολιτική ζημιά και η ζημιά στην αγορά που αυτό μπορεί να φέρει θα είναι σημαντική. Το δημόσιο αίσθημα στις πιστώτριες χώρες πιθανότατα θα στραφεί επίσης εναντίον των Ελλήνων, ενώ η θέση της ΕΚΤ συγκεκριμένα μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο γρήγορα.

Η στάση της ΕΚΤ

Η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες υπό στενό έλεγχο, εμμένοντας στο ότι θα αποκαταστήσει τις συνήθεις δανειοδοτικές δραστηριότητες προς τη χώρα, όταν «οι συνθήκες για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ισχύσουν».

Ένα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο, σημειώνει η Telegraph.

Παρά το γεγονός ότι κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν έχει ποτέ αθετήσει επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Bretton Woods εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως, αναφέρει η Telegraph.