A- A+
Τα νοικοκυριά ενισχύουν τις καταθέσεις των τραπεζών - Άνοδος €4,9 δισ. στο 11μηνο

Άνοδο σημείωσαν τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών φυσικών προσώπων στις τράπεζες το Νοέμβριο, αναπληρώνοντας την πτώση των καταθέσεων των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Νοεμβρίου οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 139,57 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένες κατά 120 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η πτώση προήλθε από την υποχώρηση των υπολοίπων των επιχειρήσεων που έφτασε το ίδιο διάστημα τα 289 εκατ. ευρώ κόντρα στη νέα άνοδο των καταθέσεων των ιδιωτών, η οποία διαμορφώθηκε σε 127 εκατ. ευρώ.

Πέφτουν οι προθεσμιακές

Το Νοέμβριο καταγράφηκε νέα μείωση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς τα νοικοκυριά φαίνεται πως απομακρύνονται από αυτό τον τύπο αποταμίευσης λόγω της πτώσης των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, την υπό εξέταση περίοδο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών υποχώρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα μεγέθη στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης ενισχύθηκαν κατά 285 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα που οι λογαριασμοί προθεσμίας εμφανίζουν μειωμένα υπόλοιπα, μετά το υψηλό των 45,09 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η εικόνα του 2019

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι αυξημένες κατά 5,08 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις εισροές καταθέσεων στους λογαριασμούς φυσικών προσώπων, που το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 4,93 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται μειωμένα κατά 776 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με άνοδο της εγχώριας καταθετικής βάσης κατά τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, καθώς ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ένας πολύ καλός μήνας.

Κι αυτό διότι πέφτουν στους λογαριασμούς τόκοι, επιδόματα και δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που οι καταθέσεις σημειώνουν άνοδο. Από τα 121,38 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν πάνω από το 142 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Πρόκειται για μία άνοδο της τάξης των 20 δισ. ευρώ, που προήλθε κατά κύριο λόγο από τις επιστροφές αποθησαυρισμένων χαρτοφυλακίων, που μόνο το 2019 ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.