A- A+
Τα νέα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου - Πώς πετυχαίνετε αποδόσεις ως 10%

Στη διάθεση προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου με αποδόσεις που δυνητικά μπορεί να φτάσουν έως και το 10%, προχωρούν και αυτήν την εβδομάδα οι τράπεζες.

Πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα μηδενικού ρίσκου για το αρχικό κεφάλαιο με διάρκεια έως και 1 έτος, τα οποία υπό προϋποθέσεις προσφέρουν αποδόσεις που ανάλογα με την πορεία των αγορών μπορούν να ανέλθουν σε επίπεδο πολλαπλάσια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ωστόσο, από τη νέα χρονιά η διάθεσή τους θα σταματήσει, καθώς δεν συμφέρει πλέον τις τράπεζες η κατασκευή τους λόγω των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, οι εκδόσεις που θα διατίθενται έως και το τέλος του 2019 είναι κατά πάσα πιθανότητα οι τελευταίες.

Ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα προϊόντα αυτά, θα πρέπει να σπεύσουν να επενδύσουν στις τελευταίες διαθέσιμες εκδόσεις.

Τα προϊόντα ανά τράπεζα

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα τα ακόλουθα προγράμματα:

* Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το πρόγραμμα «EUR/USD ΑΝΟΔΟΥ, που προσφέρει προστασία στο αρχικό κεφάλαιο, εγγυημένη ελάχιστη απόδοση 0,05% και προοπτική για έξτρα 0,95%, εάν επαληθευτεί η συνθήκη αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Η διάρκεια της επένδυσης είναι οι 4 μήνες, ενώ το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι οι 10.000 ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώνεται ως εξής:

- Ελάχιστη ετησιοποιημένη απόδοση 0,05% που καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση

- Έξτρα απόδοση 0,95% που καταβάλλεται εάν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 0,014 σε σχέση με την αρχική παρατήρηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου

Δηλαδή στο καλύτερο σενάριο η ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώνεται σε 1%, πολύ πάνω από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το προϊόν θα διατίθεται από τα καταστήματα της τράπεζας έως την Παρασκευή 20/12.


* Η Eurobank θα προσφέρει έως το τέλος του έτους το προϊόν «3M Affluent Stay in Range», διάρκειας 3 μηνών, με ελάχιστο ύψος επένδυσης τις 30.000 ευρώ.

Η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση διαμορφώνεται σε 0,20%.

Ειδικότερα:

- Απόδοση 0,50% αν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου παραμείνει εντός ενός εύρους μεταξύ -0,04 έως +0,04 κατά τη διάρκεια του τριμήνου

- Απόδοση 0,20% σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση

Πρόκειται για την υψηλότερη ελάχιστη εγγυημένη απόδοση που προσφέρεται αυτήν τη στιγμή στην αγορά.


* Η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει έως και τις 23 Δεκεμβρίου μεταξύ άλλων τα ακόλουθα προϊόντα της σειράς ΚΕΦΑΛΑΙΑΟ PLUS:

- Το «EUR/USD Discrete Range+II» προσφέρει 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο, αλλά δεν έχει  ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 0,10%.

Ανάλογα με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου η απόδοση μπορεί να φτάσει το 1%.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ισοτιμία να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του τριιμήνου εντός ενός εύρους τιμών από -1,75% έως +1,75% σε σχέση με την αρχική παρατήρηση

Η διάρκειά του είναι 3 μήνες και το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι οι 10.000 ευρώ.

- Το «FTSE/ATHEX EXCEL+» με διάρκεια 12 μήνες και το ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 30.000 ευρώ.

Η τελική απόδοση για τον επενδυτή εξαρτάται από την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap του ΧΑ.

Αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

- Αν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χρόνου στο κλείσιμο της ημέρας ο δείκτης εμφανίσει αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την αρχική τιμή, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 1%.

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι μειωμένη σε σχέση με την αρχική, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,15%

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική, τότε θα λάβει απόδοση ίση με την άνοδο του δείκτη

Άρα στο καλύτερο σενάριο η απόδοση διαμορφώνεται στο 10% και στο χειρότερο στο 0,15%.