A- A+
Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων για τον Απρίλιο - Άμεσα οι ανακοινώσεις

Τη Δευτέρα αναμένεται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να ανακοινώσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ισχύσουν για το μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται αλλαγές στα μέτρα, καθώς τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου θα ισχύει το σκληρό lockdown στις κόκκινες περιοχές.

Όλα τα μέτρα

Έτσι, κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και οι εργαζόμενοί τους, θα στηριχθούν κατά τα φαινόμενα τον Απρίλιο από τα ακόλουθα μέτρα:

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων τα ποσά που δικαιούνται, στο πλαίσιο του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στην προκειμένη περίπτωση θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του α΄ τριμήνου για τον υπολογισμό της στήριξης, ενώ θα διατεθούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.


  • Επιδότηση τόκων

Τον Απρίλιο επίσης αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι τόκοι ενήμερων και κόκκινων υπό προϋποθέσεις δανείων για διάστημα 8 μηνών.



  • Φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις

Για κλειστές επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και αναστολή της πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Επιπλέον θα παραταθούν κατά 45 ή 75 ημέρες κατά περίπτωση οι πληρωμές αξιογράφων, όπως πχ. οι επιτταγές.


  • Κούρεμα ενοικίων

Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι πολύ σοβαρά πληττόμενες (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, αθλητισμός) δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο τον Απρίλιο.

Από την άλλη, οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα έχουν έκπτωση 40% στο μίσθωμα του Απριλίου.


  • Αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χάσουν όλο το ενοίκιο του Απριλίου θα λάβουν από το κράτος το 80% του μισθώματος αν είναι φυσικά πρόσωπα και το 60% του μισθώματος αν είναι νομικά πρόσωπα.

Οι εκμισθωτές με κούρεμα 50% στο ενοίκιό τους θα λάβουν το 20% του μισθώματος από το κράτος.

Από την άλλη, για τις αποζημιώσεις Μαρτίου δεν θα χρειαστεί η υποβολή δήλωσης COVID. Θα ληφθεί υπόψιν η δήλωση του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΟΙΚ στοχεύει σε εξόφληση της αποζημίωσης Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε μία δόση εντός του Απριλίου όπως προαναφέρθηκε.


  • Στήριξη εργαζομένων

Συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού της τάξης των 534 ευρώ στους εργαζόμενους.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η καταβολή επιδομάτων ανεργίας ενδεχομένως για δύο ακόμη μήνες και το πρόγραμμα προσλήψεων με μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες.