A- A+
Τα δικαιώματα και οι επιλογές των ασφαλισμένων στην Evima Group που έκλεισε
Περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν σε αλλαγή της ασφαλιστικής τους εταιρείας έχουν οι κάτοχοι ΙΧ που ήταν ασφαλισμένοι στην εταιρεία Evima Group, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι καλύπτονται μόνο ως προς την αστική Ευθύνη από την κυκλοφορία των οχημάτων τους, δηλαδή, υλική ζημία και σωματική βλάβη τρίτου.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου ισχύουν για 30 ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας, δηλαδή λήγουν στις 8 Μαρτίου 2013.

Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού οι ιδιοκτήτες οχημάτων οφείλουν να ασφαλιστούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Περιπτώσεις ατυχημάτων

Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των 30 ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ).

Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους από τον εκκαθαριστή.

Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Οι λοιποί κλάδοι

Στα ασφαλιστήρια λοιπών κλάδων ζημιών, τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις.

Οι έχοντες απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζημιών, όπως και από τα καταβληθέντα - μη δεδουλευμένα – ασφάλιστρα, θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.

Οι ασφαλισμένοι στην εταιρεία μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της (//www.evima.gr), καθώς και από υπαλλήλους της εκκαθάρισης, καθημερινά, από ώρα 10.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα της εταιρείας και από τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης στο τηλέφωνο 6949 962802.

Για ανακλήθηκε η άδεια

Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Evima Group (πρώην «Πρώτη Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία) και τη θέση της σε ασφαλιστική εκκαθάριση αποφάσισε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόκειται για μια ασφαλιστική εταιρεία με δραστηριότητα στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα.

Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (εποπτικά κεφάλαια), απαίτηση, η οποία, σύμφωνα με το νόμο, είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος.

Παράλληλα, δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας αναστέλλεται η υποχρέωσή της για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών.