A- A+
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν Πειραιώς, Eurobank, Attica Bank
Το μικρότερο κόστος χρηματοδότησης, η ελάφρυνση των λειτουργικών δαπανών και η επιβράδυνση της ανόδου των επισφαλειών, ευνόησαν τις Πειραιώς, Eurobank και Attica Bank στο εννεάμηνο του 2013.

Πάντως, πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να έλθουν σε μία ισορροπία, καθώς είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωση των δαπανών λειτουργίας, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η επανασύνδεση με τις διεθνείς αγορές.

Στα μηνύματα που συνόδεψαν τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου της φετινής χρήσης, οι τραπεζίτες στάθηκαν στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως τόνισαν αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε κερδοφορία.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα ότι «οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να επιταχυνθούν οι διεργασίες ιδιωτικοποίησής τους, προσελκύοντας έτσι νέα κεφάλαια στη χώρα και στηρίζοντας αποτελεσματικά την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι «προϋπόθεση συνέχισης αυτής της θετικής πορείας είναι η διατήρηση του κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι «το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε παρουσιάζει σημάδια σημαντικής βελτίωσης αλλά ταυτόχρονα ενέχει και πολλαπλές προκλήσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στις προκλήσεις αυτές, η Eurobank ανταποκρίθηκε βελτιώνοντας μια σειρά από ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη της. Ειδικότερα, κατά το Γ΄ τρίμηνο επιτύχαμε αύξηση των καταθέσεων, μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση, περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους και αύξηση των εσόδων».

Τέλος, ο πρόεδρος κιαι εντεταλμένος σύμβουλος της Attica Bank Γιάννης Γαμβρίλης σημείωσε πως «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που θα είναι αποτέλεσμα της τήρησης των υποχρεώσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσουν με βεβαιότητα επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με μόνιμα χαρακτηριστικά από τον προϋπολογισμό ήδη του τρέχοντος έτους».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η τήρηση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και η εισροή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, ώστε η χώρα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και να διασφαλίσει με τον τρόπο αυτό την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάταξη της χώρας».

Τα αναλυτικά αποτελέσματα εννεαμήνου