Αντίδοτο στα χαμηλά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων μπορεί να προσφέρει μία εναλλακτική πηγή αποταμίευσης χωρίς ρίσκο για τα χρήματά σας.
Δίνει διέξοδο σε όσους έχουν σήμερα καταθέσεις στις τράπεζες, τις οποίες λόγω χαμηλού ύψους ή λόγω αδράνειας, δεν σπεύδουν να εκμεταλλευτούν για την εξασφάλιση ενός παθητικού εισοδήματος.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα 143,71 δισ. ευρώ που τηρούσαν τα νοικοκυριά στις τράπεζες, τα περισσότερα, 107,5 δισ. ευρώ βρίσκονταν τοποθετημένα σε άτοκους λογαριασμούς, Ταμιευτήριο και τρεχούμενους.
Το λάθος
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν στους Έλληνες καταθέτες σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, οφείλονται στο χαμηλότερο μέσο υπόλοιπο των αποταμιεύσεών τους.
Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. Σύμφωνα με αυτά, 7 στους 10 λογαριασμούς έχουν υπόλοιπα έως και 1.000 ευρώ, ενώ 1 στους 10 από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Από την άλλη, από 5.000 έως 50.000 ευρώ τηρείται στο 13% των καταθετικών λογαριασμών.
Τα στοιχεία αυτά πάντως δεν λένε όλη την αλήθεια για τη μέση αποταμίευση κάθε Έλληνα. Κι αυτό διότι τα υπόλοιπα αναφέρονται ανά λογαριασμό και όχι ανά δικαιούχο.
Έτσι, αν κάποιος έχει δύο λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες, προσμετράται δύο φορές στα δεδομένα. Άρα το μέσο υπόλοιπο που προκύπτει είναι μικρότερο.
Δεν υποστηρίζουμε ότι οι Έλληνες στην πλειονότητά τους έχουν πολλά χρήματα στην τράπεζα.
Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταθέτες έχουν ποσά που κινούνται από 1.000 έως και 10.000 ευρώ.
Το λάθος τους στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι από τη στιγμή που δεν τα χρειάζονται για τις καθημερινές τους συναλλαγές, δεν τα αξιοποιούν για να κερδίσουν τόκους και τα κρατούν σε άτοκα προϊόντα των τραπεζών.
Η βέλτιση λύση
Όσοι λοιπόν έχουν χρήματα στην άκρη, όσα κι αν είναι αυτά, τα οποία που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους επόμενους μήνες, η διατήρησή τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης δεν συμφέρει.
Η πιο αποδοτική λύση, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο και με γνωστό εκ των προτέρων επιτόκιο, είναι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Νέες εκδόσεις κρατικών τίτλων δεν είναι προγραμματισμένες για όλο τον Αύγουστο. Ωστόσο, στην δευτερογενή αγορά είναι διαθέσιμα συνολικά 11 έντοκα γραμμάτια, δάρκειας από 1 έως και 10 μήνες, τα οποία μπορεί ο καθένας να αποκτήσει.
Οι αποδόσεις τους σήμερα κινούνται στα ακόλουθα επίπεδα, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης κάθε τίτλου:
Πώς τα αγοράζετε
Η επένδυση σε έντοκα γραμμάτια είναι απλή υπόθεση. Μοναδική προϋπόθεση είναι να διαθέτετε μερίδα ΣΑΤ, η οποία εκδίδεται πολύ εύκολα και να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.
Κατά περίπτωση είναι δυνατή η επένδυση στους κρατικούς τίτλους με ποσά που ξεκινούν από μόλις 1.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
- Η τιμή στην οποία τα αποκτάτε, άρα και η απόδοση, εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στον παραπάνω πίνακα επιχειρούμε μία εκτίμηση των αποδόσεων που παίζουν σήμερα, με βάση τις συναλλαγές της Δευτέρας 5/8
- Αγοράζετε τα έντοκα γραμμάτια σε ένα ποσοστό χαμηλότερο της ονομαστικής τους αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100%. Άρα όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή αγοράς, τόσο μεγαλύτερη και η απόδοσή σας.
- Τόκοι και κεφάλαιο καταβάλλονται κατά την ημερομηνία λήξης του εντόκου γραμματίου
- Αν προχωρήσετε σε πρόωρη ρευστοποίηση της επένδυσής σας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γράψετε ζημιές επί του αρχικού κεφαλαίου. Αυτό εξαρτάται από την τιμή στην οποία θα πουλήσετε τα έντοκα γραμμάτια. Στη λήξη τους όμως πάντα παίρνετε το 100%.
- Υπέρ σας λειτουργεί το γεγονός ότι η φορολόγηση των εντόκων γραμματίων έχει ανασταλεί και δεν υπάρχει η επιβάρυνση του 15% επί των τόκων, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.
Οι επόμενες εκδόσεις
Πέραν των εντόκων γραμματίων που είναι άμεσα διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά, δυνατότητα επένδυσης προσφέρεται και μέσω των νέων εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου, που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σε αυτά, το δημόσιο δίνει την ευχέρεια σε φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν στη δημοπρασία και να αποκτήσουν τους τίτλους στις ίδιες τιμές, άρα και με τις ίδιες αποδόσεις, με τους θεσμικούς επενδυτές.
Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει καμία χρέωση για την εκτέλεση της συναλλαγής, καθώς η αγορά γίνεται απευθείας από το δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτό, η ετησιοποιημένη απόδοση μεγιστοποιείται.
Ωστόσο, υπάρχει ανώτατο όριο στο ύψος της επένδυσης, καθώς πρωτογενώς μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, εγγραφές για την απόκτηση αυτών των τίτλων, γίνονται μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών από Τρίτη έως και Πέμπτη, κατά την εβδομάδα της εκάστοτε δημοπρασίας.
Οι επόμενες εκδόσεις είναι οι εξής:
- Διάρκειας 13 εβδομάδων (3 μηνών)
- 2/10/2024
- 30/10/2024
- Διάρκειας 26 εβδομάδων (6 μηνών)
- 25/9/2024
- 23/10/2024
- 27/11/2024
- 23/12/2024
- 21/8/2024
- Διάρκειας 52 εβδομάδων (12 μηνών)
- 4/9/2024
- 4/12/2024