A- A+
Πάει για το καλοκαίρι το Δώρο Πάσχα - Θα καταβληθεί όμως κανονικά - Ποια είναι τα σενάρια

Διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα Πάσχα έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα της Πέμπτης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταβληθεί, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ανακοινωθεί σύντομα ο χρόνος πληρωμής του.

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο κανονικά πρέπει να καταβληθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων στις 15 Απριλίου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς δεν λειτουργεί.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Δώρο Πάσχα εξετάζεται να καταβληθεί μέσα στο καλοκαίρι, όταν δηλαδή θα ξαναλειτουργεί κανονικά η αγορά, ενδεχομένως μαζί με το επίδομα αδείας.

Ο Πρωθυπουργός πάντως δεν διευκρίνισε εάν το μέτρο αναβολής στην καταβολή του Δώρου θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ή και εκείνες που συνεχίζουν τη λειτουργία τους κανονικά και όχι εν μέρει.

Για παράδειγμα, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ έχει αύξηση τζίρου. Θα ισχύσει η αναβολή αυτή και για αυτές τις επιχειρήσεις;

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έκτακτο δώρο θα δοθεί σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, τόνισε ότι ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου θα δοθεί και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου του, αλλά και σε όσους απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την 1η Μαρτίου έως σήμερα.

Νωρίτερα το Moneyonline μετέδιδε:

Την αναστολή καταβολής του Δώρου Πάσχα από τις επιχειρήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το τι θα γίνει την καταβολή του Δώρου Πάσχα, που είναι προγραμματισμένη για τον άλλο μήνα, σημείωσε ότι η αναστολή του εξετάζεται.

Κι αυτό διότι από τη μία πλευρά ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν λειτουργεί με κρατική εντολή, ενώ ακόμη και όσες παραμένουν σε λειτουργία, ενδεχομένως να εμφανίζουν σημαντική μείωση τζίρου, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για το τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον να πληρωθεί από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσαν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις με κρατικό δανεισμό για την καταβολή του.

Βέβαια στην τελευταία περίπτωση η επιχείρηση παρ΄ ότι μένει κλειστή, χρεώνεται με δάνειο.

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι το Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις, με βάση τη νομοθεσία έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου.