A- A+
Στον αέρα η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τ.μ. - Τα 4 βήματα για τη δήλωση σε βίντεο

Στον αέρα βρίσκεται από την Τρίτη η πλατφόρμα για τη δήλωση στους Δήμους των αδήλωτων τ.μ. των ακινήτων σας, ωστόσο σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί από την Πέμπτη.

Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη από την Πέμπτη να τόσο τις ηλεκτρονικές αιτήσεις αλλαγής τ.μ. των πολιτών, όσο και για παρέάσχει στους ΟΤΑ συνολική διαχείριση των δηλώσων που αφορούν τον κάθε Δήμο.

Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Ποιους αφορά

Η ρύθμιση καλύπτει:

  • επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς
  • επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
  • επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ

Αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.

Οδηγός δήλωσης

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 4 βήματα. Συγκεκριμένα:

1) Σύνδεση στην εφαρμογή

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”.

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet

2) Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”.

Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

- Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

- Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄.

Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα και μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας

3) Διόρθωση τετραγνικών μέτρων

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο.

Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία:

  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
  • Τη δήλωσή μας
  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε.

Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)

4) Οριστική Δήλωση

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας.

Δείτε βίντεο με όλη τη διαδικασία