A- A+
Στο ΤΤ «περνούν» μέσα στο σαββατοκύριακο οι δύο κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα
Να μεταφερθεί το σύνολο του ενεργητικού και του παθητικού των δύο κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν αποφασίσει Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος και το δίκτυο της Λαϊκής θα λειτουργούν ως θυγατρικές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η μεταβίβαση όλων των στοιχείων τους θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε με το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Τρίτη να έχουν ενημερωθεί οι πελάτες των δύο τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι.

Για το λόγο αυτό οι συσκέψεις στην Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία είναι πρωτόγνωρη, είναι συνεχείς.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ότι το όργανο «καλωσορίζει την συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η οποία θα προστατεύει την σταθερότητα τόσο για το ελληνικό όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της χώρας».

Σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική οντότητα θα αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων αυτών, χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως πρόσθεσε, «δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει».

Λύση με ΤΤ;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές και οι κυπριακές αρχές αναζητούν λύση για τη μεταβίβαση των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα το αργότερο έως και την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ενεργητικό και το παθητικό τους να μεταφερθούν άμεσα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με δεδομένη την άρνηση των συστημικών ομίλων να εμπλακούν στην όλη διαδικασία.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, η Marfin Investment Group (MIG) θα εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είτε άμεσα ή στο απώτερο μέλλον αφού ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η MIG ήταν βασικός μέτοχος στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πέρασε στον έλεγχο της κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των μεγάλων ζημιών που κατέγραψε.