A- A+
Στο Taxis τα ποσά του ΦΠΑ της 30/4 που θα πληρώνουν φόρους από εδώ και στο εξής

Αναρτήθηκαν στο Taxis τα ποσά από τις εφάπαξ πληρωμές όλου του ΦΠΑ της 30/4, τα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμψηφίζουν με νέες οφειλές.

Ο λόγος γίνεται για το 25% του ΦΠΑ Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, που πληρώθηκε σε μία δόση εμπρόθεσμα, έως και τις 30 Απριλίου.

Το ύψος της «επιστροφής» φόρου, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για εξόφληση οφειλών πληρωτέων από την 1η Μαίου και αργότερα, φαίνεται στο λογαριασμό τους στο Taxis.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην καρτέλα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στο υπομενού «Στοιχεία Επιστροφών» με την ένδειξη «Οίκοθεν ΑΦΕΚ Έκπτωσης».

Το ποσό αυτό μπορεί να «επιδοτήσει» οποιαδήποτε οφειλή προς την εφορία, αρκεί η καταληκτική της ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής να είναι από την 1/5/2020 και μετά.

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός

Από εκεί και πέρα, ο συμψηφισμός προχωρά με δύο τρόπους:

1. Αυτεπάγγελτα. Ο φορολογούμενος αφήνει την εφορία να επιλέξει ποιες πληρωμές θα γίνουν με την επιστροφή φόρου

2. Με επιλογή συγκεκριμένων φόρων. Ο φορολογούμενος αποστέλλει e-mail στην εφορία, με την οποία ζητά τον συμψηφισμό του ποσού με συγκεκριμένους φόρους που έχει να πληρώσει από εδώ και στο εξής.

Δείθτε τη λίστα με τα e-mails όλων των ΔΟΥ

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει σε δημοσίευμά του δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1

Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί 15.4.2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α' τριμήνου του 2020.

Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό.

Ο φορολογούμενος υποβάλλει 30/6/2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος και του βεβαιώνεται φόρος 2.000 ευρώ.

Πριν τη βεβαίωση του φόρου ο φορολογούμενος έχει υποβάλει αίτημα μέσω e-mail για συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ.

Η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ και ο φορολογούμενος θα πληρώσει τελικά φόρο εισοδήματος 1.500 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ελεύθερος επαγγελματίας) εξοφλεί 25.4.2020 ποσό ΦΠΑ 1.500 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α' τριμήνου του 2020.

Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 375 ευρώ για συμψηφισμό.

Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (25.4.2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 375 ευρώ με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ.

Συμψηφισμός μπορεί να γίνει με τις οφειλές που πληρώνονται τον Ιούνιο και μετά.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει το ποσό των 375 ευρώ να συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης ή τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ή το ΦΠΑ που θα πληρώσει τον Ιούλιο για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ή για κάποια δόση ρύθμισης που εξυπηρετεί.