A- A+
Στο σφυρί α΄ κατοικία υπερδανεισμένου ζευγαριού λόγω δόλου - Απερρίφθη αίτημα για Ν. Κατσέλη
Απέρριψε αίτημα ένταξης στο Νόμο Κατσέλη ζευγαριού με υψηλό δανεισμό, Ειρηνοδικείο που έκρινε ότι οι δανειολήπτες ενήργησαν με δόλο. Το σκεπτικό της απόφασης.

Ο λόγος γίνεται για ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων, του οποίου η αίτηση για ένταξη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απερρίφθη ως καταχρηστική και το ακίνητό τους οδεύει σε πλειστηριασμό.

Η υπόθεση

Το ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έλαβε σταδιακά από το 2008 έως και το 2011 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, που συνολικά ανέρχονται σε 544 χιλιάδες ευρώ.

Οι οφειλές τους,σύμφωνα με την αίτηση τους, είναι στο ποσό των 532 χιλιάδων ευρώ και τα συνολικά μηνιαία εισοδήματα τους ανέρχονται σε 3.300 με προσδιοριζόμενο από τους ίδιους μηνιαίο κόστος βιοτικών αναγκών τα 2.500 ευρώ.

Για την δανειοδότηση τους η τράπεζα υποθήκευσε το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο, δηλαδή μία μεζονέτα εμβαδού 290 τετραγωνικών μέτρων που έκτισαν σε οικόπεδο 650 τετραγωνικών, αξίας, σύμφωνα με τους αιτούντες, 150 χιλιάδων ευρώ.

Οι αιτούντες ζήτησαν από το δικαστήριο ρύθμιση των χρεών τους με εξαίρεση της πρώτης -και μοναδικής- κατοικίας τους.

Η απόφαση

Με την απόφαση του ο Ειρηνοδίκης Νεαπόλεως θεωρεί ότι οι αιτούντες, δεν επέδειξαν συμπεριφορά συνετού καταναλωτή, διότι ήδη από τον χρόνο λήψης των ως άνω δανείων, το 2008 διέβλεπαν ως ενδεχόμενη την αδυναμία της αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους στο μέλλον.

Κι αυτό διότι το μοναδικό αξιόλογο αλλά και σταθερό οικογενειακό εισόδημα ήταν ο μισθός τους.

Επιπλέον, τους καταλογίζει υπαιτιότητα που είχε τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, καθόσον προέβλεψαν το αποτέλεσμα της αδυναμίας πληρωμής των χρεών των, ως πιθανό και το αποδέχθηκαν.

Υπερχρέωση

Ο Ειρηνοδίκης θεωρεί πως οι αιτούντες επέλεξαν συνειδητά: «την "εύκολη" λύση της υπερχρέωσης, προκειμένου να κατασκευάσουν μία νεόδμητη υπερπολυτελή οικία, υπερβολικών διαστάσεων για τα δεδομένα μίας τυπικής τριμελούς οικογένειας, που σαφώς δεν ανταποκρινόταν στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων τους».

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά απευθύνεται στο «σύνηθες πρότυπο του οφειλέτη, δηλαδή αυτό του μικροοφειλέτη – στις περισσότερες περιπτώσεις με πενιχρά εισοδήματα, με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία και έλλειψη συναλλακτικής εμπειρίας».

Στόχος του δεν είναι «η προστασία καταναλωτών με πολύ μεγάλη δανειακή επιβάρυνση, η οποία κείται εκτός κάθε λογικής "συνετού" και υπεύθυνου εκ μέρους του δανειολήπτη δανεισμού”» αναφέρει ο δικαστής.

Με την απόφαση του το δικαστήριο ασχολείται και με την συμπεριφορά των αρμοδίων υπαλλήλων της τράπεζας.