A- A+
Στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους – Σε ποια δάνεια θα μειωθούν οι δόσεις
Μία ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα αναμένουν πλέον οι αγορές, εκτιμώντας ότι ο νέος διοικητής της ΕΚΤ θα κινηθεί επιθετικά απέναντι στην κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο νέος επικεφαλής της Ευρωτράπεζας κ. Μ. Ντράγκι στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου υπό την προεδρία του, προχώρησε στη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,25% από το 1,50%, στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση του ευρω-επιτοκίου τον ερχόμενο μήνα, στο 1%, επίπεδο στο οποίο η τράπεζα εκτιμά ότι θα διατηρηθεί έως και το τέλος του 2012.

Υποχώρηση των μηνιαίων δόσεων

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα επιδράσει θετικά στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα δουν το επόμενο δίμηνο τις δόσεις τους να υποχωρούν.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αυτές θα σημάνουν την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή με τους διατραπεζικούς δείκτες Euribor.

Για παράδειγμα, σε ένα 20ετές δάνειο με επιτόκιο euribor 3 μηνών + περιθώριο 2,5%, οι δόσεις θα διαμορφωθούν ως εξής: