Συνεχείς μειώσεις στους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ, από εδώ και στο εξής, αναμένουν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Πώς θα επηρεαστούν καταθέσεις - δάνεια στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωτράπεζα έχει προχωρήσει σε δύο μειώσεις των παρεμβατικών της δεικτών, συνολικού ύψους 50 μονάδων βάσης (0,50%) στις συνεδριάσεις του διοικητικού της συμβουλίου τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών είναι για τις 17 Οκτωβρίου, με τους περισσότερους οικονομολόγους να βλέπουν μία ακόμη περικοπή της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Ολοταχώς για το 1,5%
Ενδεικτική των εκτιμήσεων της αγοράς για ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ από εδώ και στο εξής είναι η τελευταία έκθεση της BofA.
Οι αναλυτές της προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών τους για την πορεία του κόστους χρήματος, αναμένοντας συνεχείς περικοπές από τη συνεδρίαση αυτού του μήνα έως και το τέλος της ερχόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις τους, η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τους δείκτες της τον Οκτώβριο, για να ακολουθήσει μία ακόμη αναπροσαρμογή αυτού του ύψους το Δεκέμβριο.
Έτσι, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα υποχωρήσει από το 3,5% σήμερα στο 3,25% στις 17/10 και στο 3% στις 12/12.
Η BofA για τη συνέχεια αναμένει τέσσερις ακόμη μειώσεις στο συγκεκριμένο δείκτη, στο πρώτο μισό του 2025. Τον Ιανουάριο, το Μάρτιο, τον Απρίλιο και το Μάιο.
Έτσι, θα φτάσουμε τον Ιούνιο με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2%, ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκτιμήσή της.
Για το δεύτερο μισό του 2025 οι αναλυτές της εκτιμούν ότι θα καταγραφούν δύο ακόμη μειώσεις, που θα φέρουν το συγκεκριμένο δείκτη στο 1,5%. Συνολικά δηλαδή βλέπουν μία σωρευτική πτώση 200 μονάδων βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών, τόσο στα δάνεια, όσο και στις καταθέσεις.
Από τη μία πλευρά οι καταθέτες θα χάσουν, καθώς οι αποδόσεις που θα μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς ρίσκο θα υποχωρήσουν.
Από την άλλη όμως, τα επιτόκια των δανείων θα μειωθούν, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με χαμηλότερο κόστος.
Κερδισμένοι θα βγουν επίσης όσοι αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς θα δουν για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2022 τις δόσεις τους να μειώνονται.
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που αναμένονται τους επόμενους μήνες στην επιτοκιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών είναι οι εξής:
1. Προθεσμιακές καταθέσεις
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προχώρησει εφέτος σε σημαντικές αναπροσαρμογές των αποδόσεων που προσφέρουν μέσω λογαριασμών προθεσμίας.
Οι βασικές αλλαγές ήταν οι εξής:
- Κατάργηση προϊόντων διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών
- Μειώσεις επιτόκιων στα προγράμματα μικρότερης διάρκειας
- Αυξήσεις επιτοκίων στα προϊόντα διάρκειας 3 ή 6 μηνών, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας
Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, ο κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια μιας κατάθεσης, τόσο χαμηλότερο το επιτόκιο.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν δύο ακόμη γύροι αλλαγών στα επιτόκιά τους.
Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο το μέσο επιτόκιο να έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 1,5%.
Για το λόγο αυτό, όσοι θέλουν να δεσμεύσουν τη ρευστότητά τους για να κερδίσουν ένα παθητικό εισόδημα, καλό θα ήταν να σπεύσουν σήμερα για να κλειδώσουν το επιτόκιό τους, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Προς το παρόν υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη για διάρκεια άνω των 12 μηνών. Αρκεί να τις εντοπίσετε.
Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.
2. Στεγαστικά δάνεια
Όσοι αποπληρώνουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν τις πρώτες μειώσεις των δόσεών τους από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.
Τότε υπολογίζεται ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα δάνεια της κατηγορίας, θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το πλαφόν του 2,7% - 2,8% που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες.
Σήμερα το euibor 1 μήνα διαμορφώνεται σε 3,35% και το euribor 3 μηνών σε 3,28%.
Η προστασία αυτήν μετά την παράταση που έδωσαν οι τράπεζες θα λήξει τον ερχόμενο Μάιο. Ως εκ τούτου, θα συμπέσει με την επαναφορά των δεικτών αναφοράς σε αυτά τα επίπεδα.
Οι μειώσεις των δόσεων θα συνεχιστουν και μετά το καλοκαίρι, εφόσον τα επιτόκια της ΕΚΤ υποχωρήσουν περαιτέρω.
Από την άλλη, όσοι αποπληρώνουν δάνεια με σταθερό επιτόκιο δε θα έχουν καμία μεταβολή στη δόση τους κατά τη διάρκεια ισχύος του.
Κατά τα άλλα, στις νέες χορηγήσεις αναμένονται μειώσεις στα επιτόκια. Εκτιμάται ότι ακόμη και μέσα στην εφετινή χρονιά, θα πολλαπλασιαστούν τα προϊόντα με επιτόκια χαμηλότερα του 3%, τα οποία μπορεί να είναι σταθερά ακόμη και για διάστημα 5 ετών.
Σημειώνεται πως ήδη αρκετές τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει νέες προσφορές με ελκυστικά επιτόκια, τα οποία ξεκινούν ακόμη και από το 2,45%.
- Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνειαADVERTISEMENT
3. Καταναλωτική πίστη
Στα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια δεν θα κινηθούν με οριζόντιο τρόπο, ακόμη κι αν πρόκειται για προγράμματα με κυμαινόμενες δόσεις.
Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ανεξασφάλιστα προγράμματα έχουν επιτόκια που ορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιο ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.
Ως εκ τούτου, η όποια μείωση εξαρτάται από την πολιτική που θα εφαρμόσει η ίδια η τράπεζα.
Από την άλλη, στα προϊόντα που έχουν εξασφάλιση ακίνητο ή μετρητά, τα κυμαινόμενα επιτόκια είναι συνδεδεμένα με κάποιο ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.
Σε αυτά, οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα περάσουν άμεαα στις δόσεις.
Εξάλλου, στις νέες χορηγήσεις οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν νέες προσφορές με χαμηλότερα επιτόκια.