A- A+
Στο 1/3 των απωλειών από τα ενοίκια κλειδώνει η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων

Τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τις απώλειες που είχαν από εισπράξεις ενοικίων με τους φόρους που θα έχουν να πληρώσουν από τον Ιούλιο και μετά, θα δώσει το ΥΠΟΙΚ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, το όφελος από τη σχετική ρύθμιση θα διαμορφωθεί εφέτος στο 1/3 των απωλειών.

Διακινείται και ένα ακόμη σενάριο για κλιμακωτή αποζημίωση, από το 10% έως το 50% των απωλειών, ανάλογα με το ύψος των ενοικίων, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράδειγμα

Αν η αποζημίωση τελικά διαμορφωθεί στο 33,33% θα είναι οριζόντια για όλους.

Για παράδειγμα, αν ο ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε ενοίκια ύψους 2.000 ευρώ λόγω του μέτρου της έκπτωσης του 40%, τότε θα του αφαιρεθεί το ποσό των 667 ευρώ από τους φορους που θα πληρώσει μέσα στο καλοκαίρι. Δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

Πολύ πιθανό είναι να υπάρξει και νέα αποζημίωση του χρόνου.

Εξάλλου, όλοι οι ιδιοκτήτες με απώλειες, για το διάστημα Μαρτίου - Μαίου έχουν έκπτωση 25% σε όλες τις βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές που πληρώνονται εμπρόθεσμα, ανάλογα με τους μήνες που είχαν απώλειες στα εισοδήματά τους.

Εναλλακτικά, η προθεσμία πληρωμής των φόρων παρατείνεται για 4 μήνες.


Ποιοι κερδίζουν μείωση ενοικίου

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση ενοικίου δικαιούνται οι ακόλουθοι μισθωτές:

  • Επαγγελματική στέγη

Ολες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν κάποια στιγμή εντός του Μαίου, καθώς και οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι τέσσερις τελευταίες κατηγορίες (εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού) θα έχουν έκπτωση στο ενοίκιο και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι οι κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής επιχειρήσεις είχαν έκπτωση 40% στα ενοίκια Μαρτίου, Απριλίου, Μαίου και οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάση ΚΑΔ από την κρίση του κορωνοϊού τον Απρίλιο και το Μάιο.

  • Πρώτη κατοικία

Όσοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τον Ιούνιο, θα δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο της α΄ κατοικίας.

Αρκεί το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι στο όνομα του εργαζόμενου με σύμβαση σε αναστολή.

Το ίδιο ίσχυε, υπό την προϋπόθεση της αναστολής, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

  • Φοιτητική στέγη

Το ίδιο ισχύει και για φοιτητές, οι γονείς των οποίων βρίσκονται με σύμβαση σε αναστολή. Η μείωση αυτή ίσχυε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.