A- A+
Στο 11,06% το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξησης της Εθνικής - 8,25 μετοχές για κάθε warrant
Σε υψηλότερα της αρχικής καταμέτρησης επίπεδα διαμορφώθηκε το ποσοστό κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο όπως ανακοινώθηκε, έφτασε το 11,07%. 8,25 μετοχές για κάθε warrant.

Ειδικότερα, με βάση την τελική καταμέτρηση των εγγραφών, η Εθνική άντλησε από τον ιδιωτικό τομέα 1,079 δισ. ευρώ από τα 9,75 δισ. ευρώ των κεφαλαικών της αναγκών, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό λίγο πάνω από το 11%.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική της ανακοίνωση η διοίκηση της τράπεζας είχε κάνει λόγο για κάλυψη του 10,8% της αύξησης κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα.

Το τελικό ποσοστό επηρεάζει και την αξία των warrants, καθώς αλλάζει ο αριθμός των μετοχών που μπορούν να επαναγοραστούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή της αύξησης (4,29 ευρώ) πλέον ενός αυξανόμενου κάθε χρόνο επιτοκίου.

Με δεδομένο ότι η κάλυψη ανήλθε στο 11%, ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχεί σε κάθε warrant αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 8,25 τίτλων.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεν έκανε δεκτές όλες τις προσφορές για την αγορά αδιάθετων μετοχών, αποκλείοντας από τη σχετική διαδικασία διάφορα funds, ώστε να επιτύχει ενίσχυση της αξίας των warrants.

Η άσκηση δικαιωμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, η αύξηση καλύφθηκε συνολικά από την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης κατά 57,69% με την καταβολή συνολικού ποσού 675,51 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 157.461.428 νέες κοινές ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας, ενώ 115.498.945 μετοχές έμειναν αδιάθετες.

Με την από 14/06/2013 απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας διατέθηκαν 94.085.209 από τις αδιάθετες μετοχές με βάση τις προεγγραφές και τις εγγραφές, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξηση να ανέλθει σε 92,16% με συνολικά καταβληθέν ποσό 1,079 δισ. ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, 2.022.579.237 νέες κοινές ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας θα διατεθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο σκέλος της Εις Είδος Αύξησης που θα καλυφθεί με εισφορά εις είδος.

Οι νέες μετοχές

Οι νέες μετοχές που εκδίδονται από την Αύξηση (οι Νέες Μετοχές) και οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (Warrants) που τους αναλογούν θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών σε άυλη μορφή με πίστωση της Μερίδας και του Λογαριασμού Αξιών στο ΣΑΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους.

Η ημερομηνία πίστωσης των Νέων Μετοχών και των Warrants στους ως άνω λογαριασμούς των δικαιούχων, ο αριθμός των μετοχών των οποίων παρέχεται δικαίωμα απόκτησης με την άσκηση 1 Warrant και η έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών και Warrants στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Τράπεζας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και των warrants θα ξεκινήσει πριν το τέλος Ιουνίου.