A- A+
Στο 0,11% το μέσο επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες στις υφιστάμενες προθεσμιακές

Μειώνεται όσο περνούν οι μήνες το όφελος που έχουν οι καταθέτες από την τοποθέτηση χρημάτων σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πιστωτικά ιδρύματα πληρώνουν για τις υφιστάμενες προθεσμιακές καταθέσεις επιτόκιο 0,11% σε νοικοκυριά και 0,07% σε επιχειρήσεις.

Πτώση 50%

Η μέση αυτή απόδοση αναμένεται να πέσει και άλλο όσο περνούν οι μήνες και προστίθενται στο χαρτοφυλάκιο των προθεσμιακών νέα χρήματα.

Κι αυτό διότι οι νέες καταθέσεις συνάπτονται με επιτόκια χαμηλότερα του 0,10%, ενώ όσες δεν ανανεώνονται προσέφεραν κατά τη διάκριεα της ζωής τους υψηλότερες αποδόσεις, καθώς είχαν δοθεί πριν μερικούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι μέσες αποδόσεις στους υφιστάμενους λογαριασμούς προθεσμίας έχουν υποχωρήσει κατά 50%.

Προβλέψεις για το 2022

Και έπεται συνέχεια. Εκτιμάται ότι μέσα στο 2022 η μέση απόδοση στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις θα διαμορφωθεί στο 0,03% ή και χαμηλότερα.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι διατηρούν χρήματα σε ανοιχτούς λογαριασμούς και δεν σκοπεύουν να τα επενδύσουν, θα μπορούσαν από το να μην παίρνουν τίποτα, να τα τοποθετήσουν σήμερα σε προθεσμιακές καταθέσεις, για να προλάβουν την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση συμφέρει να κλείσετε τα χρήματά σας σε προϊόν μεγάλης διάρκειας, τουλάχιστον 12 μηνών, για να κλειδώσετε το επιτόκιο ό,τι κι αν γίνει στο μέλλον με τις αποδόσεις της κατηγορίας.

Ο ρόλος της επιβράβευσης

Επίσης καλό είναι να εξετάζεται κατά την επιλογή του προϊόντος και ενδεχόμενη επιβράβευση που σας δίνει η τράπεζα, πέραν των τόκων, καθώς αποτελεί πραγματικό χρήμα.

Έτσι η τελική σας απόδοση, αν προσθέσετε και τα δωρεάν ψώνια που ούτως ή αλλιώς θα κάνατε, αυξάνεται.

Μπορείτε να συγκρίνετε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και την απόδοση μέσω της επιβράβευσης σε είδος, μέσω του σχετικού εργαλείου του Moneyonline.