A- A+
ΣτΚ: Τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν αιτήσεις ρύθμισεως στεγαστικών - Κίνδυνος κατασχέσεων
Τη γγ Καταναλωτή ότι τράπεζες δε δέχονται να παραλάβουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη ρύθμιση στεγαστικών, στο πλαίσιο του νέου νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας, ενημέρωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στο τέλος του 2013 προβλέπει ότι όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δε θα κινδυνεύουν με κατάσχεση της α΄ κατοικίας τους, αρκεί να καταβάλλουν στην τράπεζα ένα ποσοστό όχι υψηλότερο του 16% των αποδοχών τους.

Για να ενταχθούν ωστόσο στο πλαίσιο προστασίας, θα πρέπει έως και το τέλος Ιανουαρίου να υποβάλλουν στην τράπεζα από την οποία έχουν δανειοδοτηθεί, μία υπεύθυνη δήλωση.

Η καταγγελία

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή διαπίστωσε ύστερα από καταγγελίες οφειλετών ότι πολλές τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους,

Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, απευθύνει Σύσταση προς την Ελληνική ΄Ενωση Τραπεζών όπως παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την αυστηρή υπόδειξη να δέχονται αμελλητί τις σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις.

Η σχετική σύσταση κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο για διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Διαβάστε επίσης

* Προς παράταση το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων στεγαστικών - Πώς μειώνεται η δόση