A- A+
Στις 15/3 οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιανουαρίου

Από τις 15 Μαρτίου θα αρχίσει να πληρώνει το κράτος τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που υπεστησαν κούρεμα 40% ή 100% στα μισθώματα του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ οι δηλώσεις COVID-19 από τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τη Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει έλεγχος των στοιχειών από την ΑΑΔΕ και κατάρτιση των σχετικών λιστών με τα ποσά και τους δικαιούχους, ώστε στις 15/3 να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών στους δηλωμένους λογαριασμούς των ιδιοκτητών.

Το ύψος των αποζημιώσεων

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουαρίο υπάρχουν υποχρεωτικές εκπτώσεις δύο ταχυτήτων στα ενοίκια:

1. Έκπτωση 40%

Τη δικαιούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αναστολή για την κύρια κατοικία ή τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το κράτος θα καταβάλλει αποζημίωση ίση με το 20% του μισθώματος και ο ιδιοκτήτης θα πάρει το 60% του μισθώματος από τον ενοικιαστή

2. Πλήρης απαλλαγή

Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο όσες επιχειρήσεις ανήκουν σε κλειστούς με κρατική εντολή κλάδους και σε σοβαρά πληττόμενους από την πανδημία (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός).

Σε αυτήν την περίπτωση η αποζημίωση των ιδιοκτητών ανέρχεται στο 80% του μισθώματος αν ο εκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο και σε 60% αν είναι νομικό πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες είναι αφορολόγητες. Εξάλλου, το ίδιο σύστημα εκπτώσεων θα ισχύσει το Φεβρουάριο, με τις πληρωμές από το κράτος να αναμένονται μετά τα μέσα Απριλίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης, με δεδομένη την παράταση του lockdown είναι οι παραπάνω εκπτώσεις να ισχύσουν και το Μάρτιο.