A- A+
Στην Εθνική Τράπεζα το καλό κομμάτι της FBBank - Τι αποκτά ο όμιλος ΕΤΕ - Ασφαλείς οι καταθέσεις (upd)
Στο διαχωρισμό της FBBank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και στη μεταβίβαση της πρώτης στην Εθνική τράπεζα κατέληξαν οι αρχές, καθώς δεν βρέθηκαν τα 168 εκατ. ευρώ που αναζητούσε η διοίκησή της.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ του Moneyonline.gr που μεταδόθηκε από την Πέμπτη το βράδυ περί επικείμενης ομαλής εξυγίανσης της FBBank.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος και των νομικών συμβούλων της Εθνικής ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις εκδόθηκαν το πρωί του Σαββάτου.

Ασφαλείς οι καταθέσεις

Στο υγιές τμήμα της τράπεζας θα μεταφερθεί όλο το παθητικό, συμπεριλαμβανομένου του 100% των καταθέσεων των πελατών της, αλλά και τα καλά στοιχεία του ενεργητικού της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, τα βασικά στοιχεία του υγιούς τμήματος της First Business Bank (με βάση στοιχεία 31ης Μαρτίου 2013) που αποκτήθηκαν αφορούν σε:

• €1.403 εκατ. στοιχεία Παθητικού, εκ των οποίων € 1.241 εκατ. Καταθέσεις, και € 162 εκατ. Λοιπές Υποχρεώσεις.
• €1.382 εκατ. στοιχεία Ενεργητικού, εκ των οποίων € 1.230 εκατ. Χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και € 152 εκατ. λοιπά στοιχεία Ενεργητικού.

Η άδεια της FBB ανακλήθηκε. Η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και από το προϊόν της θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Η λειτουργία του δικτύου

Από τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, το δίκτυο των 19 καταστημάτων της FBB θα λειτουργεί υπό το σχήμα και την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας, με τις συναλλαγές των πελατών της FBB, καταθετικών και δανειακών, να πραγματοποιούνται κανονικά και χωρίς καμία αλλαγή ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας.

Στην ανακοίνωση της ΕΤΕ επισημαίνεται ότι η προσφορά της, με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της FBB διασφαλίζει πλήρως τους Καταθέτες και Πελάτες στην τράπεζα αυτή.

Ταυτόχρονα, καλωσορίζει τους υπαλλήλους της τράπεζας στους κόλπους του Ομίλου της Εθνικής.

Όλη η διαδικασία

Ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία θα αξιολογήσει τα στοιχεία του Ισολογισμού της FBB με τη διενέργεια due diligence.

Η διαφορά μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζομένων στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή πρόσθετης ρευστότητας.

Η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της First Business Bank θα γίνει με προηγούμενη πλήρη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας αυτής, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν η Credit Suisse Securities (Europe) Limited.

«Η Εθνική Τράπεζα, με την απόκτηση του υγιούς τμήματος της First Business Bank, συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του πιστωτικού συστήματος της χώρας, λειτουργώντας στο πλαίσιο του ρόλου της ως συστημικής τράπεζας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ..

Παράλληλα, τονίζεται ότι η συμμετοχή της στην αναδιάρθρωση του πιστωτικού μας συστήματος δεν επηρεάζει την εν εξελίξει διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, για την οποία το Ενημερωτικό της Δελτίο αναμένεται να εγκριθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Στη δική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι η First Business Bank (FBB) την ενημέρωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος 3601/2007, το ενδιαφέρον πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της FBB και αποφάσισε τη μεταβίβασή τους στην Εθνική Τράπεζα, μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν ιδίως τα δάνεια, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση.

Το ποσό της διαφοράς της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της FBB ανακλήθηκε. Η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και από το προϊόν της θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Γαλανόπουλος. Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της FBB είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η εξυπηρέτηση των πελατών της συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Την Πέμπτη το βράδυ το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Τις αποφάσεις της για τη διευθέτηση της κεφαλαιακής εκκρεμότητας της FBBank αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εναλλακτικές.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Moneyonline.gr ότι είναι θέμα ωρών οι επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον της FBBank, στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι η οικογένεια του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη με ποσοστό 64,79% και η Τράπεζα Πειραιώς με 19,60%, ποσοστό που απέκτησε μετά την εξαγορά της ATEBank.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πλευρά Ρέστη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 168 εκατ. ευρώ που εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι λείπουν από τα βασικά κύρια ίδια κεφάλαια της τράπεζας (Core Tier 1).

Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, οι αρχές θα κληθούν να αποφασίσουν για τη μορφή εξυγίανσης της τράπεζας.

Δύο εναλλακτικές

Όπως ορίζει το μνημόνιο για τις μη συστημικές τράπεζες, η FBBank θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» και η πρώτη είτε θα μεταβιβαστεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ή θα απορροφηθεί από ένας από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξαν τα προηγούμενα 24ωρα επαφές με στελέχη από τις μεγαλύτερες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί το ενδιαφέρον τους για την FBBank.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες κατά 100%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Το μέλλον των μικρών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και για τις υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, που καλούνται να καλύψουν το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών με ίδια μέσα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναζητηθεί μία λύση ομαλής εξυγίανσης. Στόχος του ΤΧΣ, εφόσον αποκτήσει τον έλεγχό τους, είναι να δημιουργήσει σχήματα βιώσιμα και ελκυστικά, ώστε να μπορεί να απεμπλακεί το συντομότερο δυνατό από τον τραπεζικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να «πακετάρει» τις τράπεζες που ελέγχει (μέχρι σήμερα Proton Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank) και στη συνέχεια θα διενεργεί διεθνείς διαγωνισμούς για την πώλησή τους.