A- A+
Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης
Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% από τα 330 ευρώ στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η νέα τιμή.

Η μείωση του ΕΦΚ θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο για το διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως το τις 30 Απριλίου του επομένου, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν την εξίσωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία στόχος είναι «η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστασης προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Η μείωση στο λίτρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί κατά 11 λεπτά του ευρώ το λίτρο περίπου, διαμορφούμενη σε 1,15 ευρώ από 1,259 ευρώ τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λτ., τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λτ. ή 23,4%, έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ/λτ.), τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλλει δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Επισημαίνεται ότι όσο η κατανάλωση προσεγγίζει τα επιδοτούμενα λίτρα, τόσο κατεβαίνει η μέση δαπάνη ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να ωφελείται ο καταναλωτής.

Το επίδομα θέρμανσης

Η επιδότηση όπως και πέρυσι, θα ανέρχεται στα 0,35 ευρώ το λίτρο. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι τα εξής:

- Εισοδηματικά κριτήρια:

άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ,
έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

- Περιουσιακά κριτήρια:

άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
κάτοχοι ΙΧ έως 3.000 κ.ε.

Το βοήθημα ανά περιοχή

Η ανώτατη ποσότητα που επιδοτείται εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κατοικία: όσο πιο κρύα, τόσο πιο πολλά τα λίτρα που θα επιδοτηθούν.

Ειδικότερα:

Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία)

- Επιδοτούµενη κατανάλωση: 25 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας (ανώτατο 3.000 λίτρα).
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα πέρυσι: 840 ευρώ.
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα εφέτος: 1.050 ευρώ

Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος)

- Επιδοτούµενη κατανάλωση: 15 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας (ανώτατο 1.800 λίτρα).
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα πέρυσι: 504 ευρώ.
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα εφέτος: 630 ευρώ

Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

- Επιδοτούµενη κατανάλωση: 8 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας (ανώτατο 960 λίτρα).
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα πέρυσι: 269 ευρώ.
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα εφέτος: 336 ευρώ

Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού)

- Επιδοτούµενη κατανάλωση: 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας (ανώτατο 600 λίτρα).
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα πέρυσι: 168 ευρώ.
- ΑΝΩΤΑΤΟ επίδομα εφέτος: 210 ευρώ