A- A+
Στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τις καταθέσεις
Στο ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκεται το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, που θα επιτρέψει τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων που έχουν διαφύγει στις τράπεζες της χώρας της κεντρικής Ευρώπης.

Ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση των σχετικών πληροφοριών από τις ελβετικές αρχές, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μείωση της φορολογίας για εταιρείες από την ξένη χώρα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για την κίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα προς ελβετικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς θα φορολογηθούν οι καταθέσεις

Οσοι Ελληνες φορολογούμενοι διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:

  • Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, ώστε να φορολογηθούν εφόσον έχουν διαφύγει της φορολόγησης
  • Να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή

Δηλαδή οι καταθέτες είτε θα αποκαλύψουν τα πάντα και θα φορολογηθούν σε όσα εισοδήματα εκτιμηθεί ότι έχουν διαφύγει της φορολόγησης στο παρελθόν ή θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβαρυνόμενοι όμως με φόρο από 25% έως 35% επί του συνόλου των αποταμιεύσεών τους.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.