A- A+
Στη μόδα τα ομολογιακά αμοιβαία με υψηλό ετήσιο μέρισμα - Πώς κερδίζετε, ποιοι οι κίνδυνοι

Σημαντικές αποδόσεις δύναται να προσφέρουν σήμερα τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ειδικού τύπου που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους θέλουν ένα ετήσιο εισόδημα από τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα λανσαριστεί πληθώρα προϊόντων της κατηγορίας, τα οποία θα απευθύνονται σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία υψηλών επιτοκίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Τα αμοιβαία κεφάλαια αυτής της μορφής διατίθενται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους επενδυτές, μετά το πέρας του οποίου δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων.

Η διάρκειά τους μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως και 5 χρόνια.

Επενδύουν σε ομόλογα, εταιρικά και κρατικά ομόλογα, τα οποία θα λήξουν κατά τη διάρκεια ζωής του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ρίσκο για τον επενδυτή, το οποίο σχετίζεται με το αν ο εκδότης του κάθε ομολόγου στο οποίο επενδύει το αμοιβαίο κεφάλαιο, θα είναι σε θέση να καταβάλει το κουπόνι και το κεφάλαιο στη λήξη.

ADVERTISEMENT

Με ετήσιο εισόδημα

Το βασικό πλεονέκτημα των προγραμμάτων αυτών είναι ότι σε ετήσια βάση διανέμουν μέρισμα.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτής λαμβάνει κάθε χρόνο ένα ποσό που ισοδυναμεί με το 2,5% έως 3,5% (με τα σημερινά δεδομένα) επί του κεφαλαίου που τοποθέτησε στο προϊόν.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης των μεριδίων του όποτε επιθυμεί. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση η πώληση γίνεται στις τρέχουσες τιμές των ομολόγων του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανή η απώλεια μέρους του αρχικού κεφαλαίου.

Φυσικά, το αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί τη στιγμή της ρευστοποίησης να καταγράφει κέρδη και ο επενδυτής θα λάβει τη σχετική υπεραξία. Αυτό εξαρτάται από την πορεία των τιμών των ομολόγων στα οποία επενδύει.

Αν πάντως διακρατηθεί το ομόλογο μέχρι τη λήξη και οι εκδότες των ομολόγων στα οποία επενδύει το προϊόν πληρώσουν κανονικά τόκους και κεφάλιο, το συνολικό κέρδος μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ADVERTISEMENT

Νέο προϊόν από Alpha Bank

Προϊόν αυτής της κατηγορίας θα διαθέτει από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου η Alpha Bank.

Ο λόγος γίνεται για το «Alpha Target Maturity I 2028 Ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο», το οποίο επενδύει σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα με μέση ληκτότητα τα 5 έτη περίπου (ομόλογα υψηλής απόδοσης μη επενδυτικής διαβάθμισης) που θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα σημερινά υψηλά yields (τρέχουσες αποδόσεις) των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων..

Προσφέρει υψηλή και «κλειδωμένη» ετησιοποιημένη απόδοση μέρος της οποίας θα διατίθεται με ετήσια διανομή.

Για τη χρήση 2023, η εκτιμώμενη διανομή μετρητών προβλέπεται να είναι 3%.

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο ακόμα και με μικρά ποσά σε αντίθεση με την απευθείας επένδυση στα ομόλογα του χαρτοφυλακίου.

ADVERTISEMENT

Πού απευθύνεται

Πρόκειται για ένα ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο που επιδιώκει τη διατήρηση του κεφαλαίου των
μεριδιούχων που θα διακρατήσουν τη συμμετοχή τους στον προκαθορισμένο επενδυτικό ορίζοντα
των 5 ετών με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Απευθύνεται σε επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις σημερινές υψηλές αποδόσεις των
ομολόγων μέσω της επένδυσης σε ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο διάρκειας 5 ετών (λήγει στις 10.2.2028).

Βασικό πλεονέκτημα ότι θα προβαίνει κάθε χρόνο στη διανομή μετρητών προς τους μεριδιούχους του, η οποία θα επιτυγχάνεται μέσω εξαγοράς μεριδίων η αξία των οποίων αντιστοιχεί στο εκάστοτε ύψος της
ποσοστιαίας καταβολής.