A- A+
Στη δημοσιότητα τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα οχήματα
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, τα οποία περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 15 εως 90 ευρώ, αλλά και αντίστοιχες ελαφρύνσεις για κάποιους τυχερούς.

Οι σχετικοί πίνακες περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά άλλωστε, καθιερώνονται τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά οχήματα και μοτοσικλέτες άνω των 1.549 κυβικών εκατοστών, τα οποία ορίζονται στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.

Η τροπολογία προβλέπει μειώσεις για τα παλαιότερα οχήματα και επιβολή τελών κυκλοφορίας στα υβριδικά.

Η κατηγοριοποίηση

Τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης ως εξής:

(1) Α’ ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το 2000,

(2) α’ ταξινόμηση 2001-2005 και

(3) α’ ταξινόμηση από το 2006 και μετά.

Επιπλέον, διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα οποία φορολογούνται βάση των εκπομπών ρύπων.

Οι πίνακες αναλυτικά

- Στις τρεις πρώτες κατηγορίες τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και είναι ενιαία για ΙΧ έως 1.357 κ.ε., ενώ στη συνέχεια τα ΙΧ τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2000 έχουν μικρότερα τέλη σε σχέση με τα ποιο «νέα».

- Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη (0-100 γρ. διοξειδίου) περιορίζεται στα 90 γρ. διοξειδίου και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ.