A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Ανεβαίνουν τα σταθερά - υποχωρούν τα κυμαινόμενα επιτόκια

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος αυξήσεων στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ενώ την ίδια στιγμή πτωτικές είναι οι τάσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια.

Η Alpha Bank από σήμερα διαθέτει τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου με κόστος υψηλότερο έως και κατά 40 μονάδες βάσης, αποκλειστικά για νέες αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή όμως προχώρησε σε περικοπές στα κυμαινόμενα επιτόκια, μειώνοντας τα spreads που προστίθενται στο επιτόκιο euribor 3μήνου.

Η νέα τάση

Με την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προ των πυλών, οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, καθιστώντας πιο ανταγωνιστικά τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων.

Στην προκειμένη περίπτωση το δίλημμα είναι το εξής:

- Να κλειδώσει κάποιος τη δόση του για 10 ή παραπάνω χρόνια με επιτόκιο 3,50% - 4,4%

- Να επιλέξει εξ αρχής κυμαινόμενο επιτόκιο που με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται πέριξ του 3%

Μπορεί η δεύτερη επιλογή να είναι πιο συμφέρουσα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων euribor, καθώς η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα εάν ο πληθωρισμός επιμείνει για αρκετό καιρό ακόμη.

ADVERTISEMENT

Η επιλογή μεταξύ των δύο

Από την άλλη βέβαια, εάν η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνέψει με νέα ύφεση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία αναδίπλωση της ΕΚΤ στο θέμα των επιτοκίων.

Εύκολη επιλογή δεν υπάρχει. Το θέμα είναι σε ποιο στοίχημα θα ποντάρει ο δανειολήπτης.

Με βάση πάντως τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, εντός του 2023 τα επιτόκια euribor θα έχουν ξεπεράσει το 1%.

Σε αυτό το σενάριο, σε λίγους μήνες από σήμερα, το τελικό κόστος για το δανειολήπτη που επέλεξε πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου θα διαμορφωθεί στο 4% ή λίγο υψηλότερα.

Στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκονται σήμερα τα σταθερά επιτόκια 20 και πλέον ετών.