A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Με βουτιά στα κυμαινόμενα επιτόκια το ποδαρικό στο 2021

Σημαντική πτώση σημείωσαν τα μέσα κυμαινόμενα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες χορήγησαν νέα στεγαστικά δάνεια τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στη στεγαστική πίστη υποχώρησε στο 2,11% από 2,43% ένα μήνα νωρίτερα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών που καταγράφεται από τη στατιστική υπηρεσία της κεντρικής τράπεζας.

Πόσοι πήραν σταθερό επιτόκιο

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιανουάριο τα νέα στεγαστικά δάνεια έφτασαν τα 47 εκατ. ευρώ.

Από τα αυτά, η πλειονότητα, περίπου του 6 στα 10, δόθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο και τα λοιπά με σταθερό.

Η αλήθεια είναι ότι επιτόκια λίγο πάνω από το 2% είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και σίγουρα χαμηλότερα από τα σταθερά.

Η επιλογή προγράμματος

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο παρελθόν, τα επιτόκια της κατηγορίας είχαν φτάσει ακόμη και στα επίπεδα του 5%, ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξαναφτάσουν σε αυτό το σημείο σύντομα. Άλλωστε η αύξησή τους σε τέτοια επίπεδα προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία και πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα νέα προγράμματα σταθερού επιτοκίου για πολλά χρόνια που λάνσαραν οι τράπεζες για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2018, είναι ιδιαίτερα προνομιακά.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν σταθερές δόσεις ακόμη και για όλη τη διάρκεια εξόφλησης, δηλαδή έως 30 έτη.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Σήμερα, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαθέτουν προγράμματα με χαμηλά επιτόκια σταθερά για διάστημα από 5 έως 30 χρόνια, τα οποία ξεκινούν από το 2,90%, ενώ πρόσφατα λάνσαρε αντίστοιχο προϊόν και η μη συστημική Attica Bank.

Με αυτά τα δεδομένα η μηνιαία δόση μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα 400 ευρώ ανά 100.000 ευρώ δανείου, καθώς τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα επιτόκια διαμορφώνονται πέριξ του 3%.

Για παράδειγμα για δάνειο 100.000 ευρώ με συμμετοχή του δανειολήπτη στην αγορά του ακινήτου με 40.000 ευρώ, τα σταθερά επιτόκια για 20 χρόνια, διαμορφώνονται ως εξής:

Πόσο δάνειο μπορείτε να πάρετε

Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης που αντέχει το εισόδημά σας, όπως αυτό δηλώνετε στη φορολογική σας δήλωση.

Η μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του καθαρού εισοδήματος που μένει μετά από φόρους και δόσεις για άλλο τραπεζικό δανεισμοί.

Δηλαδή αν το καθαρό μηνιαίο εισόδημά σας είναι 1.000 ευρώ, η τράπεζα θεωρεί ότι μπορείτε να διαθέσετε για την εξόφληση του δανείου 400 ευρώ κάθε μήνα.

Αν πληρώνετε δόσεις για άλλα δάνεια αυτές αφαιρούνται και γίνεται επανυπολογισμός.

Στο παραπάνω παράδειγμα αν ο δανειολήπτης πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για καταναλωτικό δάνειο, τότε η δόση του στεγαστικού του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300 ευρώ.