A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Έρχονται νέου τύπου ρυθμίσεις από τον επόμενο μήνα - Μείωση δόσεων ως 50%
Νέα προγράμματα ρύθμισης στεγαστικών δανείων που θα εξασφαλίζουν σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων θα λανσάρουν τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η μείωση των δόσεων θα επιτυγχάνεται με τη μετάθεση πληρωμής της οφειλής ύστερα από 4 ή ακόμα και 10 χρόνια.

Νέα γενιά προϊόντων

Πρόκειται για τα προϊόντα νέας γενιάς, που επιτρέπουν το «πάγωμα» του 50% του δανείου και δίνουν τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μειώσει τη δόση του στο μισό, χωρίς μάλιστα το υπόλοιπο του κεφαλαίου να εκτοκίζεται.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να αποπληρώνουν σήμερα κανονικά το σύνολο της οφειλής τους, ακόμη και αν αυτή έχει ρυθμιστεί.

Η αδυναμία τους ωστόσο θα πρέπει να πιστοποιείται από τη συνολική τους οικονομική κατάσταση, δηλαδή το εισόδημά τους και την περιουσία τους.

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση

Βασικό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων είναι ότι το μέρος του κεφαλαίου η αποπληρωμή του οποίου θα μεταφέρεται στο μέλλον δεν θα εκτοκίζεται και ουσιαστικά θα «παγώνει» για όσο διάστημα συμφωνηθεί με την τράπεζα.

Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεκινάει από τα τέσσερα και να φθάνει ακόμη και τα δέκα χρόνια, οπότε το δάνειο θα επανεξετάζεται μετά το τέλος της περιόδου.

Η συμπεριφορά του δανειολήπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύει το «πάγωμα» του 50% του δανείου θα είναι καθοριστική και για τη διαχείριση της υπόλοιπης οφειλής.

Ετσι, καθοριστικό ρόλο, εκτός φυσικά από την οικονομική του κατάσταση, θα παίξουν η διάθεση συνεργασίας με την τράπεζα και η συνέπεια που θα επιδείξει.

Κίνητρα σε καλοπληρωτές

Με τα νέα προϊόντα που θα απευθύνονται τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αναβιώσουν δάνεια που έχουν περάσει στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και, για αυτό τον λόγο, θα συνοδεύονται με προνόμια για όσους τηρήσουν με συνέπεια τη συμφωνία τους με την τράπεζα.

Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, τα προνόμια -που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις- δεν θα παραπέμπονται στη λήξη της περιόδου «παγώματος» του δανείου, μετά δηλαδή την τετραετία, την πενταετία κ.ο.κ.

Αντίθετα, θα παρέχονται κατά τη διάρκεια της κανονικής αποπληρωμής του, όπως κάθε χρόνο ή κάθε εξάμηνο. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξουν να κρατήσουν ζωντανό το κίνητρο για τον οφειλέτη, πριμοδοτώντας και επιβραβεύοντας όσους με κόπο, αλλά και συνέπεια, τηρούν τη συμφωνία με την τράπεζα.