A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Επιμένουν στα σταθερά επιτόκια οι ενδιαφερόμενοι - Η σύγκριση με τα κυμαινόμενα

Στεγαστικά δάνεια σταθερών δόσεων συνεχίζουν να επιλέγουν τα νοικοκυριά, με στόχο να κλειδώσουν τις δόσεις τους στην τρέχουσα συγκυρία αυξανόμενων επιτοκίων.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3% και προανήγγειλε τη νέα αύξησή του κατά 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο, στο 3,50%.

Προς τα επίπεδα αυτά θα κινηθούν το επόμενο τρίμηνο και οι διατραπεζικοί δείκτες euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου στη στεγαστική πίστη.

Η επιλογή του σταθερού

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Δεκέμβριο οι νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, μόλις το 1/3, ήτοι τα 55 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο και τα υπόλοιπα με σταθερό διάρκειας 3 ετών και άνω.

Η επιλογή αυτή είναι καθόλα λογική. Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των νέων χορηγήσεων του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε 3,82%, υψηλότερα των σταθερών.

Για παράδειγμα, το μέσο σταθερό επιτόκιο διάρκειας 10 ετών, για το οποίο δίνουν στοιχεία οι τράπεζες στην εγχώρια νομισματική αρχή, διαμορφώθηκε στο 3,21% στις συμβάσεις του τελευταίου μήνα του 2022.

ADVERTISEMENT

Γιατί συμφέρει

Είναι προφανές ότι τα σταθερά επιτόκια συμφέρουν, καθώς όχι μόνο είναι χαμηλότερα, αλλά διασφαλίζουν σταθερές δόσεις, ανεξάρτητα από την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται από το 2024.

Έτσι, ο δανειολήπτης που επιλέγει για παράδειγμα ένα σταθερό για 3 χρόνια επιτόκιο, εξασφαλίζει χαμηλότερες και αμετάβλητες για αυτό το διάστημα δόσεις, ανεξάρτητα από τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Όταν περάσει η περίοδος των σταθερών δόσεων εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με τα υψηλά που αναμένεται να πιάσουν το 2023.

Έτσι, η μετάβαση στο κυμαινόμενο επιτόκιο θα γίνει με προνομιακούς όρους.

Αναλυτικότερα, η πορεία των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια το 2022 ήταν η εξής: