A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Αυξημένα κατά 30% τα κυμαινόμενα επιτόκια από την αρχή του χρόνου

Η άνοδος των δεικτών euribor έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα κυμαινόμενα επιτόκια στα νέα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες το 2022.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις νέες συμβάσεις που συνάφθηκαν το Μάιο διαμορφώθηκε στο 2,65%.

Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα κατά 30% ή 60 μονάδες σε σχέση με τα αντίστοιχα το Δεκέμβριο του 2021 (2,05%). Έκτοτε η άνοδος είναι συνεχής:

  • Ιανουάριος: 2,36%
  • Φεβρουάριος: 2,39%
  • Μάρτιος: 2,44%
  • Απρίλιος: 2,40%
  • Μάιος: 2,65%

Αυξήσεις και στα σταθερά

Από την άλλη, στα σταθερά επιτόκια οι αυξήσεις δεν έχουν ακόμη φανεί στα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο από τον Ιούνιο αναμένεται ότι θα αποτυπωθούν σε ένα βαθμό.

Κι αυτό διότι το τελευταίο τρίμηνο οι τράπεζες αναπροσάρμοσαν σε υψηλότερα έως και 40 μονάδες βάσης επίπεδα τα επιτόκιά τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διατραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, το δίλημμα πλέον είναι το εξής:

- Να κλειδώσει κάποιος τη δόση του για 10 ή παραπάνω χρόνια με επιτόκιο 3,50% - 4,4%

- Να επιλέξει εξ αρχής κυμαινόμενο επιτόκιο που με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται πέριξ του 3%

Μπορεί η δεύτερη επιλογή να είναι πιο συμφέρουσα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων euribor, καθώς η ΕΚΤ θα αναγκαστεί κατά τα φαινόμενα να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

ADVERTISEMENT

Τι προτιμούν οι δανειολήπτες

Προς το παρόν πάντως η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων για στεγαστικό δάνειο εξακολουθεί να επιλέγει προγράμματα σταθερού επιτοκίου.

Το Μάιο υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου και τα 47 εκατ. ευρώ σταθερού επιτοκίου.

Στο πεντάμηνο του 2022 η αναλογία είναι η εξής:

Σύνολο δανείων: 439 εκατ. ευρώ