A- A+
ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο των 200 ευρώ σε όσους δεν πληρώνουν διόδια
Νόμιμη για λόγους δημοσίου συμφέροντος έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την επιβολή προστίμου 200 ευρώ για όσους αρνούνται να πληρώνουν τα διόδια σηκώνοντας τις μπάρες.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει ο δήμαρχος Ωρωπού Ι. Οικονομάκος, καθώς το 2011 είχε αρνηθεί να πληρώσει τα διόδια και του είχε επιβληθεί πρόστιμο 200 ευρώ.

Εξάλλου, εξετάστηκε το επιχείρημα του δημάρχου ότι επιβαρύνονται καθημερινά με διόδια οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού λόγω των μετακινήσεών τους και της μεταβίβασής του στην πρωτεύουσα.

Όπως προέκυψε, όμως, από τα έγγραφα που προσκόμισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο δικαστήριο, υπάρχει εκτός της εθνικής οδού (οδικός άξονας Πατρών - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων - ΠΑΘΕ), «εναλλακτικό» οδικό δίκτυο, πλήρως ασφαλτοστρωμένο που διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά και παράπλευρο δίκτυο της ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ωρωπού να έχουν πρόσβαση στην πρωτεύουσα χωρίς διόδια.

Οι δικαστές, εξάλλου, σημειώνουν ότι ο καθορισμός του ύψους των διοδίων μπορεί να γίνεται με υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως υποστηρίζει ο κ. Οικονομάκος και, κατά συνέπεια, δεν παραβιάζεται το άρθρο 43 του Συντάγματος.