A- A+
Σταθεροποίηση των «κόκκινων» δανείων το 2014 βλέπει η Alpha Bank - Στο 31,6% το 2013
Σταθεροποίηση του ποσοστού των καθυστερήσεων στα δάνεια εντός του 2014 αναμένει η Alpha Bank, υπό το πρίσμα της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Στο 31,6% έφτασαν στο τέλος του 2013.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η τράπεζα, η οικονομική ύφεση και η επακόλουθη μείωση των εισοδημάτων και της κερδοφορίας, καθώς και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνση επιδείνωσαν την χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, από 5,1% το 2008 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 31,6% στο τέλος του 2013. Ο ρυθμός σχηματισμού των δανείων σε καθυστέρηση έλαβε σημαντικές διαστάσεις το 2011 και 2012, εξαιτίας της επιδεινούμενης ύφεσης και της γενικευμένης αβεβαιότητας με επιπτώσεις στη συναλλακτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, κατά το 2013 σημειώθηκε σταδιακά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα ποσοστά

Κατά το 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια-(περιλαμβανόμενων των ανοιγμάτων των πιστωτικών καρτών και των υπεραναλήψεων των τρεχούμενων λογαριασμών) στο 47,6%, ακολουθούμενο από τα επιχειρηματικά δάνεια (31,6%) και τα στεγαστικά δάνεια (26,1%) που εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό καθυστέρησης.

«Η επιβάρυνση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των εμπορικών τραπεζών επέφερε την αύξηση του δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις σε αυξημένο και εφάμιλλο του αντίστοιχου μέσου των χωρών της ζώνης του ευρώ» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Προσθέτουν δε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 αναμένεται να σταθεροποιήσει αρχικά και ακολούθως θα μειώσει τον λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων.