A- A+
Σταματούν να πληρώνουν και το στεγαστικό τους οι Έλληνες - Ανησυχία στις τράπεζες
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς φαίνεται πως ...πέφτει και το οχυρό των στεγαστικών.

Από την έκθεση για τα κόκκινα δάνεια που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η νομισματική αρχή, προκύπτει επιδείνωση των δεικτών που αφορούν το χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση των φόρων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο.

Πρόκειται για δάνεια που συμπλήρωσαν 3 συνεχείς μήνες μη αποπληρωμής κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Το 1/3 έχει πτωχεύσει!

Στη στεγαστική πίστη παρατηρείται ότι το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας, τους γνωστούς και νόμους Κατσέλη.

Στα τέλη Μαρτίου του 2017, το ποσοστό των δανείων της κατηγορίας που βρίσκονταν στο κόκκινο έφτασε το 42,2% έναντι στόχου για 41,4%.

Στο τέλος του 2016 ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο 41,5%, χαμηλότερα δηλαδή.