A- A+
Στα σκαριά μεγάλο «κούρεμα» στο χρέος – Με έξοδο από το ευρώ απειλεί η Μέρκελ
Ανοιχτό αφήνουν πλέον οι Ευρωπαίοι το ενδεχόμενο επιβολής ενός μεγάλου «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος απείλησε την Ελλάδα με αποπομπή από την ευρωζώνη.

Η κυρία Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στη δημιουργία μηχανισμών που θα επιτρέπουν σε απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες να εξέλθουν της ζώνης τους ευρώ.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχουν «πυκνώσει» οι δηλώσεις για αλλαγή των όρων της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε ζημιές 21% για τον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ανταλλαγής των κυκλοφορούντων κρατικών τίτλων με νέους μεγαλύτερης διάρκειας, μικρότερου επιτοκίου ή μειωμένης ονομαστικής αξίας.

Οικονομικοί αναλυτές και ξένοι οίκοι «βλέπουν» το «κούρεμα» να αυξάνεται ακόμη και στο 60%, προκαλώντας ζημιές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κοντά στα 45 δισ. ευρώ.

Οι δημόσιες δηλώσεις

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην προτεινόμενη δεύτερη φάση της προσπάθειας διάσωσης της ελληνικής οικονομίας

Όπως είπε η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου μπορεί να αλλάξει, καθώς έχουν προκύψει νεότερα οικονομικά στοιχεία που ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην απόφαση αυτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη κ. Αντόνιο Μπόργκες, ο οποίος υπογράμμισε ότι το PSI θα πρέπει να αναθεωρηθεί, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για το μέγεθος του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα, είναι πλέον ανεπίκαιρες.

Αλλαγή πλεύσης είχαμε και από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά μίλησε για την ανάγκη αλλαγής των όρων του PSI και αύξησης του «κουρέματος».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Φρανσουά Μπαρουάν «δεδομένης της αλλαγής των συνθηκών το τελευταίο τρίμηνο, ίσως χρειαστεί η επανεξέταση του ύψους της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών».

Παπαδήμος: Όχι σε μεγαλύτερο «κούρεμα»

Την αντίθεση του σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τα προβλεφθέντα στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου εξέφρασε από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Market News, σημείωσε ότι εάν εφαρμοστεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταστεί ξανά βιώσιμο.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι μια πιο γενναία διαγραφή χρέους κρύβει περισσότερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεπώς δεν είναι ευκταία.

Ο κίνδυνος για τράπεζες - καταθέσεις

Σε περίπτωση ενός μεγάλου «κουρέματος», σε συνδυασμό με τις απομειώσεις που θα προκαλέσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν σημαντικές ζημιές που μπορεί να φτάσουν σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s έως και τα 44 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να εισφέρουν οι μέτοχοι των τραπεζών, σενάριο που δε θεωρείται πιθανό λόγω του μεγάλου ύψους τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση δύο τινά μπορούν να συμβούν:

- Η ΕΕ να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν

- Η ΕΕ να κρατικοποιήσει τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Η πιθανότητα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είναι πολύ μικρή. Η ΕΕ αν αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να πτωχεύσουν, θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία της ευρωζώνης ή και ολόκληρο τον κόσμο.

Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να αυξήσει τους πόρους του ΤΧΣ, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες σαν οργανισμοί να παραμείνουν με την κρατικοποίησή τους υγιείς και να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις.