A- A+
Στα άκρα η κόντρα για το «κούρεμα» - Πόσο αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες
Μία διαμάχη άνευ προηγουμένου έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΕΕ με τη γερμανική κυβέρνηση να επιμένει σε υψηλό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τις υπόλοιπες χώρες να επιζητούν πιο ήπιες λύσεις.

Υπέρ της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε απομειώσεις 21% για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία απείλησε ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετοι με την επιβολή ενός υψηλού «κουρέματος» τάσσονται και οι γερμανοί τραπεζίτες, οι οποίοι δια της ένωσής τους διεμήνυσαν στη γερμανίδα καγκελάριο Άγνγκελα Μέρκελ και στο γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δε θα δεχθούν τα σχέδιά τους για την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Ελλάδας και την είσοδο του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι γερμανικές τράπεζες θα αποκτήσουν νέο «αφεντικό», που θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τη μερισματική τους πολιτική και θα μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις τους δια του εκπροσώπου του δημοσίου στα διοικητικά τους συμβούλια.

Αντέχεται «κούρεμα» 30%

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ένα κούρεμα της τάξης του 30% είναι ανεκτό για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα καταφέρουν να στηριχθούν κεφαλαιακά από τους βασικούς τους μετόχους, αποφεύγοντας την είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με «κούρεμα» γύρω στο 40% αρκετές τράπεζες θα προσφύγουν στο ΤΧΣ, όχι όμως όλες, ενώ για διαγραφή χρέους κοντά στο 50% αναμένεται η πλήρης κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι η Γερμανία έχει υποεκτιμήσει τους κινδύνους που κρύβει η επιβολή ενός μεγάλου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξουν γνώμη και προχωρήσουν στα σχέδιά τους, θα ανοίξει ο «ασκός τους Αιόλου» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ολόκληρης της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πώς θα σωθούν οι ελληνικές τράπεζες

Η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου της ΕΕ για το «κούρεμα» και την επεξεργασία της μελέτης της Blackrock για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, θα ζητήσει από τις διοικήσεις τους να δρομολογήσουν γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσουν στα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα τους σχετικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι τράπεζες θα απευθυνθούν πρώτα στην ελεύθερη αγορά για νέα κεφάλαια, και μόνο αν δεν καταφέρουν να τα βρουν στο 100% θα προσφύγουν για βοήθεια στο ΤΧΣ.

Το Ταμείο εφόσον εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα έχει στη διάθεσή του 30 δισ. ευρώ για να αποκτήσει κοινές μετοχές των τραπεζών που θα στηρίξει.

Όσο περισσότερα χρήματα βάλει, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό θα αποκτήσει στις τράπεζες που θα ενισχύσει. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Χαμένοι θα είναι μόνον οι παλαιοί μέτοχοι, οι οποίοι θα υποστούν σημαντική μείωση στα ποσοστά τους και ουσιαστικά θα χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών που σήμερα διοικούν.