A- A+
Mέση επιδότηση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο - Όλα τα μέτρα

Το σύνολο των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, οικιακών και επαγγελματικών, και φυσικού αερίου θα επιδοτηθεί τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Συνολικά θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κριτήρια εισοδήματος, εμβαδού του ακινήτου ή μεγέθους επιχείρησης και ανεξάρτητα από τον πάροχο του ρεύματος.

Τα ποσά της επιδότησης

Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Κατοικίες

Η μέση επιδότηση ανά παροχή υπολογίζεται σε 42 ευρώ το μήνα Ιανουάριο και είναι κλιμακωτή, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα:

  • Οι πρώτες 150 KWh θα επιδοτηθούν στο 80% της αύξησης (160 €/MWh)
  • Οι επόμενες 150 KWh μέχρι και τις 300, θα επιδοτηθούν με το 60% της αύξησης (120 €/MWh)


Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης. Κατά συνέπεια, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.


  • Επαγγελματίες - Επιχειρήσεις

Επιδοτούνται οριζόντια όλες οι επιχερήσεις. Συγκεκριμένα, η στήριξη θα καλύψει το 50% της αύξησης με την οποία θα χρεωθούν οι λογαριασμοί τον Ιανουάριο.


ADVERTISEMENT

Το φυσικό άεριο

Στήριξη προβλέπεται και για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, με την επιδότηση να ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το μέτρο αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.