A- A+
Spiegel: Ας είμαστε έτοιμοι για ένα Grexit - «Βλέπει» προσωρινό νόμισμα
Πιθανό θεωρεί ο δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μούνχαου με άρθρο του στο Spiegel το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός μεταβατικού νομίσματος στην Ελλάδα.

Στο άρθρο με τίτλο «Πρέπει να προετοιμαστούμε για Grexit», ο Μούνχαου προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, ενώ προβλέπει πως σύντομα θα χρειαστεί ένα νέο νόμισμα.

Το Spiegel αναφέρει ότι, μετά από τα 460 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει το ΔΝΤ, κανένας δεν ξέρει αν θα έχει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τέλος τα λεφτά

«Μετά από δύο τρεις μήνες, όμως, ένα είναι το σίγουρο: Δεν θα είναι δυνατόν να βρεθούν περαιτέρω χρήματα, ακόμη και αν βάλει κανείς χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθέματα των τραπεζών» αναφέρει το περιοδικό.

«Η στιγμή αυτή δεν θα έλθει τον Απρίλη αλλά κάποια στιγμή στον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούλιο» σημειώνει ο Μούνχαου.

Και προσθέτει: «Και τότε κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει: Οι Ελληνες ή οι δανειστές. Ή και οι δύο μαζί. Εάν αυτό δε συμβεί τότε θα είμαστε αναπόφευκτα κοντά σε ένα Grexit, στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Προετοιμαστείτε!

Συνεπώς, το Spiegel σημειώνει ότι θα ήταν καλό να προετοιμαστούν όλοι πολιτικά και οικονομικά για αυτό το σενάριο και κυρίως τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, αλλά πρωτίστως τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες και την ανθρωπιστική κρίση η οποία μπορεί να οξυνθεί από μια τέτοια έξοδο.

«Πάντα συμβούλευα να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Στη Γερμανία κάθε αρμόδιος γνωρίζει εδώ και καιρό, ότι οι Eλληνες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους» σημειώνει ο Μούνχαου στο άρθρο.

Σημειώνει δε ότι «αυτή την αλήθεια θα μπορούσαμε να την δούμε ήδη από το 2010, το αργότερο, όμως το 2012. Πριν από πέντε χρόνια η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν απλή υπόθεση, όχι τώρα».

Το μεταβατικό νόμισμα

Παράλληλα, το άρθρο του Spiegel επισημαίνει ότι το καλύτερο θα ήταν να εγκαθιδρυθεί ένα «ερμαφρόδιτο» status για την Ελλάδα, ένα είδος «καθαρτηρίου» μεταξύ του «έξω» και του «μέσα» στο κοινό νόμισμα.

Η Ελλάδα θα ήταν ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα εξέδιδε ένα παράλληλο νόμισμα. «Οχι νέες δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ελλάδα» αναφέρει ο Μούνχαου.

Η χώρα θα περικυκλωνόταν από ελέγχους κίνησης κεφαλαίων αλλά θα απελευθερωνόταν από το βάρος των χρεών και των τόκων των πιστωτών της. Θα αποφάσιζε ελεύθερα για την οικονομική της πολιτική και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα την βοηθούσαν σε αυτή τη μεταβατική φάση.

«Οι πολιτικοί στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και το Παρίσι θα πρέπει ήδη να αρχίσουν να σκέφτονται αυτό το ενδιάμεσο βήμα, αλλιώς θα το κάνουν και πάλι βιαστικά, μέσα στην πίεση ενός Σαββατοκύριακου το Μάιο ή τον Ιούνιο» καταλήγει το άρθρο.